Subota 30.11.2013.
07:44
Beta

Mesić: Ćirilica nije problem, NDH nije bila Hrvatska

NDH nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska: Stjepan Mesić
 

"Očito je da neko ratom protiv ćirilice ratuje protiv aktuelne vlasti u Hrvatskoj", izjavio je Mesić za podgoričku televiziju Atlas. Mesić, koji je bio poslednji predsednik Predsedništva bivše SFRJ, ocenio je da Nezavisna Država Hrvatska u vreme Drugog svetskog rata "nije bila ni nezavisna, ni država, ni Hrvatska".

Prema rečima Mesića, ustaška vlast u Hrvatskoj bila je "koljačka vlast" koju su doveli Italijani i Nemci da bi sprovodila politiku Trećeg rajha. Mesić je takođe ocenio da cetnički pokret u Srbiji nikako ne spada ni u pokrete otpora ni u antifašističke pokrete.

Kao dokaz za tu tvrdnju naveo je da je železnička pruga od Beograda do Atine u vreme Drugog svetskog rata bila zaštićena od rušenja, i to zato što su je štitili četnici.

"Dok su u drugim krajevima Jugoslavije pruge dizane u vazduh, pruga od Beograda do Atine bila je zaštićena", rekao je Mesić.

Prema oceni Mesića, nacizam i fašizam ne pripadaju sasvim prošlosti, jer se mogu pojaviti u manjim sredinama i uticati na šira područja.

"Za razliku od fašizma, komunizam je jedna megaideja koja u sebi nosi čisti idealizam koji je u sadašnjim uslovima neostvariv", rekao je Mesić.

2024 © - Vesti online