Petak 29.11.2013.
21:02
b92.net

''Teška vremena za Srbe u Hrvatskoj''

Komentarišući finale procesa po tužbi Hrvatske za genocide koje je zakazano za 3. mart, Pupovac je gostujući u vestima B92 kazao da dolaze teška vremena za hrvatsko-srpske odnose, pa i za Srbe u Hrvatskoj, a da će sve zavisiti od toga šta će se u tih nekoliko dana govoriti na sudu i u javnosti i koliko će ti govori poslužiti kao medij zagađivanja javnosti.

Milorad Pupovac

Pupovac, takođe, veruje da nas iskustvo uči da će biti jednostrano, a da će za Srbe to još jednom biti povod za prisećanje na strahote koje su iskusili i '41. i '91.

Osvrćući se na aktuelno pitanje ćirilice, predsednik Srpskog narodnog vijeća kazao je da je situacija veoma ozbiljna, zbog toga što se vodi kampanja u kojoj se "demonizira ćirilično pismo, u kojoj se stigmatiziraju Srbi i u kojoj se obnavljaju ratna sećanja i ratne retorike".

On dodaje da je to "kampanja u kojoj nastoje da se naruše ustavne vrednosti koje su u Hrvatskoj građene".

Komentarišući odnos sa nekadašnjim partnerom HDZ-om, koja je držala vlast u Vukovaru kada je donet statut i kada je uvedena dvojezičnost, a čiji predstavnici predvode proteste za ukidanje ćirilice, Pupovac objašnjava da je SNV zajedno sa HDZ počeo da "uljuđuje Hrvatsku, stvara tolerantno društvo, u kojem se poštuju prava manjina i pluralizam, kao i da su počeli da stvaraju evropsku Hrvatsku, koju su i uveli u Evropsku uniju".

Pupovac navodi da kada je HDZ izgubio na izborima i kada je promenjeno rukovodstvo, njihova poruka je bila da ih je sramota što su bili u koaliciji s njima. "Mi se nismo osećali slobodno i komotno u toj koaliciji“, bila je njihova poruka.

Pupovac, međutim, objašnjava da je očigledno da je došlo do preokreta u političkom životu HDZ. "Povezali su se sa krugovima u političkom životu i sa pojedinim krugovima u Crkvi, koji idu 'desnije' u razumevanju stvari", dodaje on.

Komentarišući pisanje izvesnog hrvatskog analitičara o tome da je lakše reći - nećemo ćirilicu, nego ono što je poruka - da nećemo Srbe u Vukovaru, Pupovac ističe da je "reći nećemo ćirilicu teška poruka sama po sebi, koja istovremeno znači i nećemo Srbe". To, međutim, smatra on, ima i još teže značenje, odnosno izazivanje "istorijsko-civilizacijskog sukoba između dva hrišćanska naroda i dve nacije koje su stvarale jedna drugu". Pupovac ističe da je to pre svega neevropska poruka.

Govoreći o reakciji Brisela povodom čitave situacije sa ćirilčnim natpisima, Pupovac kaže da nije iznenađen.

"Brisel nije ćutao, on se oglasio pre nekoliko meseci na ovu temu, rekavši da to nije problem Brisela, argumentujući da to ne spada u pitanje višejezičnosti. Očigledno je da je neko u Briselu nesposoban za viđenje i za tumačenje problema", smatra Pupovac.

Za razliku od Brisela, Beograd je, kako kaže, bio prilično uzdržan povodom ovih problema. "Beograd nam više nije glavni grad, sada nam je Brisel glavni grad. Beograd je glavni grad matične države Srba u Hrvatskoj". Pupovac, takođe, smatra da u ovakvoj situaciji, Brisel treba prvi da reaguje.

Na pitanje da li postoji konkretna posledica Šimunićevog poteza, Pupovac je kazao da to kod njega lično izaziva potrebu da prvi reaguje i zahteva odgovornost za, kako navodi, " veličanje ustaštva i za vređanje žrtava genocida". Podsetimo, ustaški pozdrav kapitena Fudbalskog kluba Dinama Josipa Šimunića izazvao je burne reakcije.

"Dužni smo da pošaljemo poruku da ovo ne sme bit razlog za strah, već razlog za protest", zaključuje on.

2024 © - Vesti online