Petak 12.03.2010.
20:57
Tanjug

Klinton: Izrael ugrozio mirovne pregovore

Ona je istakla, kako je izneo portparol Stejt departmenta P.J. Krauli, da želi da razjasni da "SAD smatraju da je ta najava veoma negativan signal o pristupu Izraela bilateralnim odnosima i protivna duhu posete američkog potpredsednika (Džozefa Bajdena)", javio je AP.

Izrael ugrozio pregovore: Hilari Klinton

Izrael je odluku o nastavku izgradnje na okupiranim palestinskim teritorijama objavio dan uoči Bajdenovog dolaska u posetu, i uoči dolaska u region američkog izaslanika za Bliski istok Džordža Mičela, kao i pred sastanak sledeće sedmice u Moskvi takozvanog kvarteta za Bliski istok (EU, UN, SAD, Rusija).

Krauli je istakao da SAD energično zameraju i zbog sadržaja saopštenja i zbog trenutka njegovog objavljivanja i dodao da je Hilari Klinton ukazala da to "podriva poverenje i veru u mirovni proces i u interese Amerike".

Plan Izraela o izgradnji 1.600 stanova u okupiranom Istočnom Jerusalimu podrio je krhko poverenje Palestinaca u iskrenost namera te zemlje, upravo u trenutku kada su se dve strane sporazumele o obnovi mirovnih pregovora, posle 14 meseci prekida.

2024 © - Vesti online