Petak 29.11.2013.
13:55
Beta

Kinezi poslali avione kao upozorenje

Avion kineske vojske (foto: arhiva)
 

Kinesko vazduhoplovstvo u četvrtak je u patrolu po novouvedenoj zoni poslalo nekoliko vojnih aviona i jedan avion za upozoravanje, izvestila je kineska agencija Sinhua, pozivajući se na portparola kineskog vojnog vaduhoplovstva Šena Jinkea.

Pročitajte još: Avioni Japana i J.Koreje obleću Kinu

U izveštaju nije precizirano vreme kada su avioni poslati ili da li su presreli neki strani vojni avion. SAD, Japan i Južna Koreja saopštili su da njihovi avioni tokom prolaska kroz zonu nisu naišli na kinesku reakciju otkako je prošle nedelje Kina objavila da uvodi tu zonu.

Šen je opisao kineske letove od četvrtka kao "odbrambenu meru koja je u skladu sa uobičajenom međunarodnom praksom". Po njegovim rečima, kinesko vojno vazduhoplovstvo će ostati u stanju visoke pripravnosti i preduzeće mere kako bi zaštitila kineski vazdušni prostor.

Nova pravila se, po rečima kineskih zvaničnika, ne odnose na komercijalne letove.

Kina je u subotu objavila mapu protivvazdušne odbrane za zonu Istočnog kineskog mora, uključujući sporna ostrva koje Kinezi nazivaju Diaoju, a Japanci Senkaku. Na ta ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Prema pravilima koje je odredio Peking, svi avioni će morati da obaveste kineske vlasti o preletu, a protiv onih koji se ne identifikuju ili ne postupe po zahtevu Pekinga biće primenjene odbrambene mere po hitnom postupku.

2024 © - Vesti online