Četvrtak 28.11.2013.
21:54
Beta

Biserko: Čepurinove izjave bahate

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko
 

"Helsinški odbor traži od Ministarstva spoljnih poslova da razmotri da li je ponašanje ruskog ambasadora Čepurina u skladu sa pravilima Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, član 41", navela je Biserko u saopštenju za javnost.

Ona je ocenila da "učestali neprimereni" javni nastupi Čepurina predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje odnose u Srbiji.

"Indikativno je da je svoje javno delovanje ambasador intenzivirao upravo uoči najavljenog održavanja prve međuvladine konferencije Srbije i EU. Otvaranje procesa pristupanja EU smešta Srbiju u geopolitičko okruženje kome ona pripada", navela je Biserko.

Ocenila je da izjave Čepurina o Kosovu omalovažavaju primenu Briselskog sporazuma i proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Kao najevidentniji primer mešanja u suverene odluke Srbije, Biserko je navela Čepurinovu tvrdnju da je za Rusiju "crvena linija" koju Srbija ne sme da pređe njeno pristupanje NATO.

Dodala je da je posebno neprihvatljivo da Čepurin iz Beograda šalje uvredljive poruke zemljama u regionu i njihovim državnicima, pre svega Turskoj i Crnoj Gori.

"Formulacije koje je tim povodom koristio ambasador Čepurin nisu samo nediplomatske, već apsolutno bahate i neprihvatljive", ocenila je Biserko.

2024 © - Vesti online