Petak 12.03.2010.
18:08
Srna

Optužnica protiv "Džon Vejna" za ratni zločin

Prema navodima optužnice, Hodžić je 16. aprila 1993. godine u jutarnjim časovima učestvovao u dobro pripremljenom i ranije isplaniranom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, opština Konjic, rukovodeći jednim pravcem napada, u kojem su ubijeni civili hrvatske nacionalnosti, stanovnici sela Trusina.

Optužnica tereti Hodžića, državljana BiH i Srbije, da je za vreme rata u BiH kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH "Zulfikar", postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U optužnici se dalje navodi da je Hodžić istog dana u zaseoku Gaj, sela Trusina, zajedno sa drugim pripadnicima Armije RBiH izdao naređenje za streljanje i učestvovao u streljanju zarobljenih vojnika Hrvatskog veća odbrane koji su se prethodno predali i civila hrvatske nacionalnosti.

Optužnica tereti Hodžića da je počinio krivično delo ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Optužnica je prosleđena Sudu BiH.

2024 © - Vesti online