Četvrtak 28.11.2013.
17:40
Beta

LSV: Čepurin ponizio Srbiju, ministarstvo da reaguje

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin
 

Aleksandar Čepurin je u govoru na Akademiji za diplomatiju i bezbednost kazao da je za Rusiju neprihvatljivo članstvo Srbije u NATO-u i da je to za njih "crvena linija koja im nikako ne odgovara'.

"Čepurinovo najnovije postavljanje crvenih linija na putu evropskih i evroatlantskih integracija Srbije je više od bahatosti i može se shvatiti kao da on pokušava da demonstrira nadmoć u odnosu na druge diplomate u Srbiji", naveo je u svom saopštenju LSV.

Pročitajte sve o Aleksandru Konuzinu, bivšem ruskom ambasadoru u Srbiji OVDE

Liga je podsetila da je Čepurin i u aprilu ove godine "prešao granicu diplomatskog ukusa" kada je otvoreno govorio protiv evropskih integracija Srbije i objašnjavao stanovnicima Kosovske Mitrovice da "Srbija treba da se priključi životnoj snazi Rusije".

"Čepurin se ovde opustio, jer je predsednik Srbije dokazani rusofil koji je pre koju godinu u parlamentu izjavljivao da nema ništa protiv da Srbija bude ruska provincija, a ovih dana je puna srca primio vođu Putinovog motoraškog kluba", dodaje LSV.

Ova stranka navodi da, za razliku od Rusije, Evropskoj uniji nije poklonjen NIS sa rezervama nafte i gasa, da EU ne plaća najnižu rudnu rentu na srpske energente, kao i da su donacije EU u milijardama evra veće od ruskih.

"Nije Čepurin prvi ruski ambasador koji se ovako bahato ponaša u Srbiji. Njegov prethodnik Aleksandar Konuzin je to takođe radio držeći u Beogradu lekcije o patriotizmu", dodaje LSV.

2024 © - Vesti online