Četvrtak 28.11.2013.
14:07
D. Dekić - Vesti

Ni smeštaja, ni humanosti

Bez dobrodošlice: Azilanti iz Bogovađe
 


Oni su u Bogovađi bili bez smeštaja, pa su provaljivali u napuštene vikendice ili se skrivali na tamošnjem groblju i u šumi. Ovi ljudi, kako je "Vestima" rečeno u Komesarijatu za izbeglice, zbog snega i mraza hitno su prebačeni u privremeni smeštaj kod Obrenovca koji je Vlada Srbije odredila dok se ne uredi nekadašnja kasarna Mala Vrbica nadomak Mladenovca.

Pročitajte još:

* Gore barake za azilante kod Obrenovca

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, podržavajući proteste svojih sugrađana, ide toliko daleko da tvrdi kako je zbog smeštaja azilanata blizu termoelektrane ugrožen energetski sistem Srbije. Čelnik opštine Lajkovac Živorad Bojičić objašnjava da je planirano da deo azilanata bude i u Vračeviću, gde su meštani takođe protestovali, a naročito ih je iritirao oglas Komesarijata za izdavanje kuća za smeštaj azilanata na koji se javilo "šest vlasnika koji ne žive u selu".

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović krivca vidi u državi, čiji je nemar ponovo doveo do pobune građana. Ukazuje da se od azilanata pravi "putujući cirkus" šetajući ih od mesta do mesta po Srbiji.

Obaveza policije

U Komesarijatu za izbeglice objašnjavaju da se van centara za smeštaj azilanata u Bogovađi nalazi 165 stranaca, a u Banji Koviljači 97 i da je za njih obezbeđen smeštaj u Vračeviću i Obrenovcu.
- Zaključak Vlade Srbije o njihovom smeštaju mora da bude izvršen, a policija je dužna da ga sprovede - rečeno nam je u MUP-u.

- Vlast se povlači od tog problema iz političkih razloga. Građani koji protestuju su i birači čije glasove ne želi da izgubi. Policija nije reagovala u Bogovađi i Banji Koviljači, čiji su žitelji bili tolerantni tri godine, ali su se pobunili kada je zapretilo da azilanti budu brojniji od meštana - kaže Đurović za "Vesti".


O ovim problemima se, kako navodi, čuje tek kada protestima i blokadom puteva građani privuku medijsku pažnju.


- Država tako ostavlja prostor za radikalizaciju i građanima prepušta rešavanje problema azilanata, a oni se samoorganizuju i počinju da deluju ekstremne grupe - zaključio je naš sagovornik.


Oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković, naglasivši da je država dužna da azilantima obezbedi human smeštaj i da nema razumevanja za rasistička i druga slična razmišljanja.
 

Dačić: Moraju negde da borave

- Problem azilanata mora da bude rešen, jer Srbija nije rasistička zemlja - izjavio je premijer Ivica Dačić i objasnio da ti stranci nisu došli da ostanu u Srbiji.
- Znamo da ih niko ne želi u svom kraju, ali dok ne napravimo uslove za njihov smeštaj za šta treba vremena, moraju negde da borave - kaže Dačić.

2024 © - Vesti online