Četvrtak 28.11.2013.
06:38
Srna

Dodik: Srpska je državno pitanje Srbije

U odličnim odnosima: Predsednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić
 

"Srbija i Srpska sasvim normalno funkcionišu, bez zastoja, bez ikakvih zadnjih namera. Srbija i Srpska su integrisane u mnogim oblastima - studenti iz Srpske u Srbiji više ne studiraju kao stranci, pacijenti ne plaćaju četiri puta veće cene lečenja...", istakao je Dodik.


Dodik je gostujući na Televiziji "OSM" demantovao pojedine tvrdnje da postoji sukob s vlastima u Srbiji, podsetivši da se redovno sastaje s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, pa čak i privatno.
 

"Podle namere Turske"

Govoreći o namerama Turske na Balkanu, predsednik Srpske ocenjuje da su one podle, te da Turska u BiH podržava samo jednu stranu - Bošnjake muslimane i da to i ne krije.

Dodik je naglasio da je raniju vlast u Srbiji, na čelu sa Borisom Tadićem, upozoravao da je naivna u politici prema Turskoj.

"Oni su čak sa Turskom, čija je ekonomija moćnija, potpisali sporazum o slobodnoj trgovini", podsetio je predsednik Srpske.

"Postoji dogovor sa Vučićem da zajedno otvorimo na Palama fiskulturnu salu Osnovne škole `Srbija`, kao zajednički projekat", najavio je Dodik.


Prema njegovom mišljenju, Vučić na najbolji mogući način predstavlja Srbiju i bori se da reši postojeće probleme.


"On je veoma odgovoran političar i nije mala duša i sujeta kakvi su ovi iz opozicije u Republici Srpskoj, koji pokušavaju da sve personalizuju. Vučić iz perioda kad je bio opozicija i sada kada je u vlasti - to su dve različite priče", naglasio je Dodik.


Kada je reč o Kosovu, predsednik Dodik je ponovio da Srpska neće da dozvoli da BiH prizna samoproglašenu nezavisnost te pokrajine, iako je u tom smislu bilo ogromnih pritisaka, pa čak i pretnji.


"Kosovo je za nas i dalje sastavni deo Srbije i živa je rezolucija UN 1244, koja garantuje teritorijalni integritet. Odluka o Kosovu je na organima Srbije i mi to podržavamo", napomenuo je Dodik.

2024 © - Vesti online