Četvrtak 28.11.2013.
00:32
Beta

SAD ima novi problem - Daleki istok

Sporna ostrva u Kineskom moru zakomplikovala situaciju na Dalekom istoku
 

Uprkos naporima da produbi odnose s Kinom, kako bi se istok Azije učinio stabilnijim, objava iz Kine o uspostavljanju nove zone protivvazdušne odbrane pogoršala je situaciju oko teritorijalnog spora s Japanom, bliskom savezniku Vašingtona. SAD su odgovorile slanjem dva bombardera "B-52" u misiju obuke nad tim ostrvima.

Analitičari ocenjuju da se rizik od vojnog sukoba među azijskim silama povećao za jedan stepen, što je ozbiljna briga i za SAD s obzirom na obavezu da pomognu Japanu u takvoj situaciji.

Takođe su se pogoršali odnosi između dva američka saveznika u regionu - Japana i Južne Koreje. Južna Koreja je nezadovoljna zbog stava Japana prema svojoj kolonijalnoj prošlosti i želi više od Tokija zbog korišćenja korejskih žena kao seksualnih robinja tokom Drugog svetskog rata.

"Taj region se kreće u vrlo problematičnom smeru", rekao je bivši viši američki diplomata i stručnjak za istočnu Aziju Evans Rever, objašnjavajući da je to rezultat teritorijalnih sporova, istorijskih pitanja, dugovečnih rivaliteta i nesposobnosti tih zemalja da iza sebe ostave istoriju i poboljšaju odnose.

Pored toga, Vašington je i dalje suočen s nepredividivom Severnom Korejom. Sporazum koji je pod vođstvom SAD potpisan s Iranom o privremenom zamrzavanju nuklearnog programa, samo još više podseća na zastoj u pregovorima s Pjongjangom. Za razliku od Irana, Severna Koreja već ima nuklearnu bombu.

Te dalekoistočne probleme razmatraće i potpredsednik SAD Džo Bajden kada sledeće nedelje bude posetio Japan, Kinu i Južnu Koreju. Vlada SAD je saopštila da će Bajden u Pekingu u razgovorima s kineskim vođstvom, između ostalog s predsednikom Sijem Đipingom, izraziti zabrinutost zbog ponašanja Kine koje uznemirava njene susede. Takođe će se založiti za smanjenje tenzija između Kine i Japana, druge i treće najveće svetske privrede.

Državni sekretar Džon Keri je pre svega usredsređen na Bliski istok s ciljem da se okonča sirijski građanski rat, postigne rešenje za izraelsko-palestinski sukob i obuhvatni konačan sporazum s Iranom pošto istekne šest meseci privremenog dogovora.

Obama je trebalo da poseti istok Azije u oktobru, ali je zbog problema s blokadom budžeta bio primoran da otkaže turneju u četiri zemlje. Najavljeno je da će Aziju posetiti u aprilu. Američki predsednik je proglasio Aziju prioritetom svoje spoljne politike kada je dosao u Belu kuću 2009. a posebno se angažovao u odnosu s Kinom.

Iako nije poznat po ličnim kontaktima sa stranim liderima, Obama je nastojao da uspostavi odnos s novim kineskim predsednikom Sijem kada ga je u junu sreo u jednom kalifornijskom letovalištu.

Na Obamina nastojanja za poboljšanje odnosa s Kinom, mogla bi negativno uticati objava nove kineske zone protvvazdušne odbrane. Tu zonu su već odbacili Japan, Južna Koreja i Tajvan, a SAD su poručile da neće promeniti svoju vojnu politiku u tom regionu.

2024 © - Vesti online