Petak 29.11.2013.
07:15
Vesti, AAP

Pobesneo: Bacio verenicu s 15. sprata

Foto: Arhiva
 



Više od dve godine nakon nesrećnog događaja, sudija Vrhovnog suda Lusi Mekalum odbacila je navode da je nevin i utvrdila da je Gitati ubio verenicu "u nastupu besa". Biznismen se pojavljivao u sudnici u pratnji nove devojke Rejčel Luiz i ona je, pošto je sudija donela presudu, vrisnula u sudnici: "Pogrešili ste!".

Pred smrt planirala bekstvo

U sudnici je, uz ostalo, rečeno da je Gitani ubedio mladu ženu da potpuno promeni način oblačenja, pređe u katolike i ostavi posao u frizerskom salonu, zato što joj osoblje tamo "zagađuje um". Tražio je od nje sve vreme da zna gde se nalazi, zabranjujući joj da se viđa s prijateljima ili radi bilo šta drugo što bi uključivalo druge muškarce.
- Molim te ne razgovaraj danas ni sa jednim drugim momkom ... ne gledaj nikog jer tvoje oči treba samo mene da gledaju - pisao joj je u SMS-porukama.
U drugoj poruci je napisao: "Šta, kod vraga, misliš da si, kad hodaš po kući kao da je poseduješ i odlaziš i dolaziš bez moje dozvole".
Gitani je pratio devojku kamerama sakrivenim u stanu, a u kompjuteru je takođe pratio njene poruke. Nekoliko nedelja pre tragedije, ona je počela da planira bekstvo, ostavivši torbu s odećom kod psihologa.
- On joj je rekao da će, ako ga ostavi, biti deportovana i da će živeti bez ičega, kao kad je došla - rekla je psiholog Mišel Ričmond na sudu.
Gitani je, međutim, saznao za plan bekstva, pa je telefonirao gospođi Ričmond i rekao:
"Ja ću ti nauditi."

Gitani se jedva pomakao dok je sudija Mekalum govorila da je uverena da je ubio gospođicu Harnam. Pošto je izvedena iz sudnice, vrisci Rejčel Luis mogli su se čuti više minuta. Ona je potom izašla pred reportere koji su čekali napolju i zatražila upaljač.


U sudu, majka ubijene Džoen Harnam nosila je žutu lutku u ruci, pretpostavlja se igračku kćerke. Njen brat Džejson rukovao se s detektivima koji su radili na slučaju.


Gitanijeva sestra Barbara poslala mu je poljubac, rekavši: "Bog te blagoslovio Sajmon". Drugi član njegove porodice vikao je: "Nisi, brate, imao pošteno suđenje". Kada mu se devojka vratila u sudnici, Gitanija su vodili u zatvor.


- Volim te Sajmon - rekla je ona, plačući.


Odluka suda doneta je posle više meseci spekulacija o smri Lize Harnam koja je došla iz Kanade u Australiju i nastojala da se ovde nastani i zarađuje za život. U završnoj reči, sudija Mekalum rekla je da nije poverovala u Gitanijevu verziju o tome kako je Harnam pala s balkona. Ona je loše ocenila i njegov karakter.


- Nema sumnje da je optuženi bio osoba koja je imala kontrolu, dominirala i s vremena na vreme bila nasilna prema gospođici Harnam - rekla je sudija u punoj sudnici. - Sila njegove ljubomore i želje za kontrolom susretala se s pomešanim reakcijama gospođice Harnam. Ona se ponekad opirala, a ponekad pokorna do neobjašnjivih granica. Do kraja jula 2011, te napetosti dostigle su kriznu tačku. Do šest ujutro na dan svoje smrti, gospođica Harnam bila je "u stanju apsolutnog straha i beznađa" - objasnila je sudija.


Ona je u višečasovnom izlaganju takođe rekla da je Gitani reagovao besno kada je otkrio da je gospođica Harnam tajno pohranila u skladište neke od stvari koje je posedovala. Ona je istakla da je prihvatila i iskaz majke gospođice Harnam koja je rekla da joj je kćer u poslednjem telefonskom razgovoru bila "izluđena", uplašena i rekla joj da nazove njenog psihologa "ukoliko joj se išta desi".

Dramatični snimci

Snimci kamera u apartmanu pokazuju kako je Gitani, držeći ruku verenici preko usta, uvlačio devojku u stan. Ali, 69 sekundi kasnije, ona je pala s balkona. Kao verodostojan svedok, pred sud je izveden Džoš Ratmel, producent ABC Njuz, koji je u to vreme prolazio ispod zgrade. On je video kako čovek izbacuje teret (mislio je da je kofer) preko balkona na 15 spratu, a zatim se vraća u stan.
Ova izjava bila je kontradiktorna Gitanijevoj koji je tvrdio da je pokušao da devojku zgrabi, ali nije uspeo, već je "u beznađu vikao njeno ime" i "gledao za njom sve dok nije udarila u zemlju".

Gitani je tvrdio da je devojku uvukao s terase nazad u stan, te da je ona ostala da sedi u dnevnom boravku dok je otišao da napravi čaj, posle čega je "otrčala na balkon i skočila".


- Mnogo puta u svom iskazu, optuženi mi je ostavio utisak osobe koja igra naučenu ulogu, priča priču koja se slaže sa objektivnim dokazima, ali ništa više od toga. Njegova verzija onoga što se dogodilo počiva na "posuđenim" detaljima. Nedostaje joj originalnosti - rekla je sudija.


I odbrana je zastupala stav da je devojka skočila pošto je Gitani uveo nazad u stan. Međutim, forenzičar nije uspeo da na ogradi ili staklu oko balkona pronađe njene otiske.


- To je važan deo dokaza - rekla je sudija.


Odbrana je, kako je rekla, nije uspela ubediti bez ikakve sumnje da Gitani nije kriv. Ona je navela i da nema sumnje u to da je, na kraju njihove veze, Gitani koristio interne kamere u stanu da posmatra gospođicu Harnam. Za više njegovih tvrdnji, sudija je utvrdila da laže.

2024 © - Vesti online