Sreda 27.11.2013.
19:51
Beta

Berluskoni najuren iz Senata, sledi ćorka

Nisu usplei da ga spasi ni protesti ni crne trake: Silvio Berluskoni
 

Predsednik Senata Pjetro Graso objavio to posle odbijanja tog doma italijanskog parlamenta, u više uzastopnih glasanja, različitih dokumenata kojima su pristalice bivšeg premijera pokušale da spreče njegovo izbacivanje iz te ustavnove.

Raspravu o oduzimanju poslaničkog mesta Berluskoniju pratile su oštre polemike i napetost u Senatu, a crnim trakama oko rukava podršku su mu pružili poslanici njegove stranke.

Uoči glasanja, nekoliko hiljada Berluskonijevih pristalica održalo je protest ispred njegove rezidencije u Rimu, a ne neko vreme uspele su da okače i veliki transparent sa parolom "Državni udar", pre nego što ga je policija uklonila.

U obraćanju pristalicama uoči glasanja u Senatu, Berluskoni je najavio da se neće povući iz politike, ocenjujući da je ovo "dan žalosti za demokratiju".

"Ima još političkih lidera koji nisu parlamentarci", rekao je, ponovo promovišući svoj projekat o reformi predsedničkih izbora. "Kao i u drugim evropskim zemljama moramo dati građanima mogućnost da biraju sopstvenog predsednika", kazao je Berluskoni.

Bivši premijer najavio je i da će se njegova stranka Forca Italija vratiti "među narod", kao i da će "svaki član te stranke biti vojnik demokratije".

2024 © - Vesti online