Sreda 27.11.2013.
18:55
Beta

Pariz: 800 Roma iz baraka izbačeno na ulicu

Odluku o iseljavanju romskog naselja doneo je sud 2. oktobra na zahtev Francuske železnice, u čijem je vlasništvu to zemljište. Romsko naselje u Sent Uenu nastalo je posle iseljavanja sličnih naselja iz okoline Pariza početkom leta.

Od više stotina iseljenih ljudi, samo desetak najugroženijih dobilo je smeštaj za noć između srede i četvrtka. "Dodatne sobe su rezervisane, kako bi se odgovorilo na potrebe koje bi mogle da se pojave tokom dana", navela je uprava grada. Ostali će spavati na ulici ili će preći u druga romska naselja u okolini prestonice.

Udruženje Glas Roma ocenila je da je ova akcija "veoma brutalna" jer stavlja na ulicu po hladnom vremenu više stotina ljudi. U pismu ministru unutrašnjih poslova Manuelu Valsu, uprava Sent Uena pozvala je na "državnu odgovornost" zbog "poteškoća" koje je izazvalo to divlje naselje u funkcionisanju prestonice.

Kako je navela uprava tog predgrađa, ugroženo je dopremanje za toplanu u Sant Uenu koja obezbeđuje grejanje za oko "110.000 ljudi", ali i brojne pariske bolnice. Od nastajanja divljeg naselja, snabdevanje toplane je obavljano kamionima, što je znatno skuplje od železničkog transporta.

U Francuskoj, prema zvaničnim procenama, ima između 15.000 i 20.000 Roma, a velika većina njih živi ili u divljim naseljima ili na ulici.

2024 © - Vesti online