Sreda 27.11.2013.
18:08
Beta

Ukrajinci na ulicama: Hoćemo u EU, oslobodite Juliju!

Ukrajinci protestuju u centru Kijeva
 

Na Trgu nezavisnosti okupljeni demonstranti su slušali muziku i pevali, nekoliko sati uoči večerašnjeg protesta. U utorak 26. novembra na protestnom skupu bilo je oko 7.000 ljudi.

Julija Timošenko

Ranije danas se oko hiljadu ljudi okupilo ispred zgrade Vlade tražeći puštanje iz zatvora bivše premijerke Julije Timošenko.

Evropska unija je oslobađanje Julije Timošenko postavila kao uslov za potpisivanje političkog i trgovinskog sporazuma na samitu koji 28. novembra počinje u Vilnjusu.

Presednik Viktor Janukovič, rival Julije Timošenko, biće na samitu i pored najave da je Ukrajina odustala od sporazuma o pridruživanju s EU.

Ukrajinski premijer Mikula Azarov rekao je da će pripreme sporazuma za pridruživanje s EU, koje su, kako je prošle nedelje navedeno, prekinute iz ekonomskih razloga, biti nastavljene, mada nije precizirao detalje.

Demonstranti koji su do srede bili na dva trga u centru Kijeva, spojili su se i srušili šatore prešavši na Trg nezavisnosti, na kojem je bilo središte proevropske, "Narandžaste revolucije" 2004.

2024 © - Vesti online