Sreda 27.11.2013.
14:24
novinar.de

Kosovo: Socijalno ucenjivalo trudnicu zbog izbora

Vesna Ćosić, trudnica koja nije dozvolila da je ucene
 

Vesna je u petak, 15. novembra, primila telefonski poziv iz kacelarije Socijalne pomoći. Tom prilikom joj je rečeno da  treba da dođe u nedelju prepodne jer dele šećer, brašo, zejtin i nešto novca.


"Rekla sam da nema problema samo da mi kaže šta – kako, pošto sam u devetom mesecu trudnoće ne bih smela sve to sama da nosim“, priča Vesna za portal novinar.de.

Tada je za nju usledilo iznenađenje. Službenica iz kancelarije Socijalnog, koja je u 20.00 uveče pozvala Vesnu, rekla je:
"Ne, nismo se razumele. Ti treba da dođeš, da uzmeš to i, znaš da se glasa, čula si“.

Vesna je u šali rekla da nije čula ni za kakvo glasanje da bi joj službenica obrazložila "da, da, glasa se za Panta". Vesna je odgovorila da ona zna svoja prava i da zna da ne mora da izađe na izbore, ali je službenica insistirala rekavši da je njena obaveza:

"Moraš da izađeš na glasanje. Tebi džava daje pomoć, država je obezbedila i ovo što delimo ti sada u obavezi da to njima 'vratiš', da im se odužiš“.
Vesna se pita ko stoji iza toga:

"Ko je njoj rekao da me zove u osam sati uveče iz kancelari Socijalne pomoći“. Između ostalog, doživela je to i kao ličnu uvredu zbog socijalnog položaja u kome se trenuno nalazi.

Pročitajte još: Glasali milom ili silom

“Boli me to potcenjivanje inteligencije. Ako neko prima socijnu pomoć to ne znači da nema ništa u glavi, da ne zna bar osnovna prava i da njime može da se manipuliše za neku crkavicu“, kaže Vesna i dodaje "Tu ima i mentalno bolesnih ljudi. I šta je sa njima? Iskorišćeni su, zar ne?", zaključuje ona za portal novinar.de.

Iako buduća samohrana majka kojoj je vlast bez ustezanja zapretila ukidanjem socijalne pomoći i svake zaštite, ona je ustala u odbranu svog ljudskog dostojanstva i slobode i neće se zaustaviti dokle god bude morala da se bori za svoja ubeđenja. Ovaj slučaj je otišao "suviše daleko, čak do Suda“ navodi Vesna.

2024 © - Vesti online