Četvrtak 28.11.2013.
08:00
guardian.co.uk, b92.net

Radite na farmama i obiđite svet – besplatno!

Kako sve funkcioniše?

Mnoge farme, naročito one koje su uključene u projekte za očuvanje prirode, pozivaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamenu za besplatnu hranu i smeštaj. Ako ste voljni da “zasučete rukave”, to je odličan način da upoznate seoski način života širom sveta i uživate uvek u novom okruženju, gotovo besplatno.

U zamenu za rad dobijate besplatni smeštaj i hranu

Farme koje primaju volontere možete naći putem sajtova poput wwoof.net ili Growfood i stupiti u kontakt direktno s vlasnicima, kako biste zakazali svoj boravak.

Većina farmi zahteva da ostanete barem jednu do dve nedelje, ali o dužini boravka pregovarate sa domaćinima i ona može da varira.

Neki su spremni i da vas povedu u obilazak, dok će drugi zahtevati i nekoliko meseci vašeg angažmana.

Šta se sve radi?

Na farmama uvek ima posla – od branja grožđa, do pravljenja sušare ili učenja o sistemu navodnjavanja. Naravno, tu je i briga o domaćim životinjama, rad na polju, kao i tradicionalni kućni poslovi. Radno vreme varira od nekoliko do osam sati.

Pažljivo proučite informacije o radu, kako biste o svemu mogli da razgovarate sa domaćinima.

Da li je bezbedno?

Provera bezbednosti kod domaćina zavisi od organizacije i zemlje koju nameravate da posetite. Neke regionalne grupe u sklopu WWOOF posećuju domaćine pre nego što prihvate da objavljuju njihove oglase, ali to nije uvek slučaj.

Takođe, negde možete pročitati iskustva putnika sa nekim od domaćina, što je slučaj sa Growfood.

Savet iskusnog “putujućeg poljoprivrednika”

“Najbolje je da odmah pitate domaćina šta od vas očekuje, pre nego što ga uopšte uzmete u obzir”, kaže Lara Houv iz Velike Britanije, koja je ostajala na farmama u Francuskoj i Danskoj posredstvom sajta WWOOF.

“Tako ćete smanjiti verovatnoću da vas neko izrabljuje, a znaćete i šta treba da ponesete od stvari”, kaže ona.

Gde da se prijavite?

WWOOF je osnovan 1071. u Londonu, ali ima poslovnice širom sveta.

Regionalne grupe koje se nalaze najbliže Srbiji su u Bosni, Sloveniji i Crnoj Gori. Godišnja članarina iznosi oko 18 evra i zahvaljujući njoj možete da dođete do 208 farmi u 45 zemalja.

''Growfood'' trenira novu generaciju takozvanih farmera u održivoj proizvodnji. Sajt ima mrežu od hiljada farmi, uglavnom u SAD, ali i u ostalim delovima sveta. Registracija je besplatna.

''HelpX'', odnosno ''Help Exchange'' pokrenut je 2001. i nudi volonterske angažmane uglavnom u Australiji i na Novom Zelandu. Volonteri se mogu registrovati besplatno, ali neće biti u potpunosti vidljivi u pretrazi. Za puno korišćenje sajta treba uplatiti oko 20 evra za dve godine.

2024 © - Vesti online