Sreda 27.11.2013.
11:32 >> 12:55h
Srna

Danas počinje Hanuka

Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jerusalima.

Foto: Ilustracija

Ovaj proslava se u jevrejskim hramovima i domovima širom sveta obeležava službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku poznatom kao Menora za Hanuku ili Hanukija.

Za Hanuku se koristi poseban osmokraki svećnjak sa dopunskim devetim krakom, a paljenje svećica predstavlja centralni čin celokupne proslave praznika. Prve noći pali se prva svećica, a svake naredne noći još po jedna.

Hanuka je veseo praznik kada se članovi porodice i pozvani gosti okupljaju oko trpeze pune jela. Okupljene porodice često razmjnjuju sitne poklone svake noći i jedu prženu hranu kao znak sećanja na značaj ulja.

Tih dana nema postova, jer je čitav praznik posvećen radosti. Ovaj praznik obično pada u decembru i tada se u kući ništa ne radi.

Omerović čestitao praznik

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović čestitao je danas svim pripadnicima jevrejskog naroda u Srbiji praznik Hanuku.

"Najiskrenije čestitke svim pripadnicima jevrejskog naroda koji žive u Srbiji povodom praznika svetlosti Hanuka. Paljenje hanuka sveća simbolizuje radost i veselje u kućama i zato od prvog dana ovog velikog praznika neka sveće zapale i vaši prijatelji, komšije sa kojima delite radost vašeg velikog praznika", piše u čestitki.

2024 © - Vesti online