Sreda 27.11.2013.
03:48
Beta

"Niko ne želi da investira u živo blato"

"Godinama smo živeli u živom blatu, korupciji i nameštenim tenderima za poznate kupce", rekao je Radulović za Radio-televiziju Vojvodine i dodao da investitori žele da bude sve čisto i da znaju svoja prava i obaveze.

Do guše u živom blatu: Ministar privrede Srbije Saša Radulović
 


On je ponovio da je u javnim preduzećima u Srbiji zaposleno 740.000 osoba i da će nakon njihove reforme oko 20.000 ostati bez posla, ali je rekao da je to preduslov za rast zapošljavanja.


Objasnio je da je zbog radnika koji će ostati bez posla formiran Tranzicioni fond, iz kojeg će deo novca biti namenjen za njihove otpremnine, a deo za isplatu minimalnih ličnih dohodaka koji se radnicima neredovno isplaćuju.


"Ako ne oslobodimo preduzeća viškova zaposlenih koji ih vuku dole, ta preduzeća se neće oporaviti ni preživeti. Ako budemo nastavili da bacamo pare u brod koji tone nećemo naći ni investitore za ova preduzeća", kazao je Radulović.


Dodao je da Galenika i Politika više nisu u stanju da izmiruju svoje obaveze, zbog čega je država imala izbor ili da nastavi da baca pare "u bunar" ili da kaže "dosta je bilo".


"Način da se to uradi je uvođenje u privatizaciju i restrukturiranje. Trenutno se radi procena tržišne vrednosti preduzeća. U Galenici dugovi višestruko premašuju vrednost imovine. Mi ćemo raditi konverziju dugovanja u kapital preduzeća", rekao je Radulović i dodao da za Galeniku ima više interesenata, ne želeći da otkriva imena.


On je pozvao sindikate da se vrate u Radnu grupu za izradu novog zakona o radu i da razgovaraju o konkretnim problemima.


"Aktuelni Zakon o radu predstavlja tegove koji ne dozvoljavanju privredi da raste. Bez promene tog zakona sigurno neće doći do novog zapošljavanja", ocenio je Radulović.

2024 © - Vesti online