Četvrtak 28.11.2013.
08:00
Vesti

Zaraza vreba turiste

Bakterije otporne na antibiotike su svuda po svetu, samo ih treba izbeći
 

Turistima se savetuje da vodu piju iz flaša ili prokuvanu, da izbegavaju led, jedu voće koje su sami ogulili i izbegavaju presnu ili podgrejanu hranu. Medicinske vlasti u Australiji navode da je veliki problem, između ostalog, gonoreja, otporna na lekove, koja kruži Japanom od 2003. godine, a u Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu od 2010. godine.

Ospice, kao virusna infekcija, mogu da budu sprečene vakcinom, a na njih treba da se misli i kada se putuje u neke delove Evrope, Aziju, Pacifička ostrva, SAD i Afriku.


Kako je utvrđeno istraživanjem organizacije NPS, sprovedenim na 1.000 ljudi, 50 odsto njih nikad i ne razmišlja o riziku da bi u inostranstvu mogli da "zakače" zarazu otpornu na antibiotike.


"Bakterije otporne na antibiotike su svuda problem. Međunarodno putovanje znači da se takve bakterije mogu brzo prenositi po celom svetu. Neće svako biti zaražen superbakterijom ako se razboli u inostranstvu, ali mi treba da preduzmemo sve mere predostrožnosti da bismo zarazu izbegli. Pre nego što sednete u avion, treba da znate šta da radite, ako se razbolite. Možete se odlučiti na kupovinu antiobiotika u apoteci, ali je od ključne važnosti da razgovarate sa kvalifikovanim zdravstvenim profesionalcem koji će vam dati stručni savet", - kaže doktorka.
 

Doktorka Bins, takođe, ističe da je važno da se antibiotici uzimaju tačno onako kako je propisano.


"Ako se ne osećate dobro ili treba da vidite doktora po povratku kući, svakako treba da mu kažete gde ste bili", savetuje ona.

2024 © - Vesti online