Sreda 27.11.2013.
00:08
Beta

Đilas kuka na vlast i u Briselu

Kritikuje i predlaže: Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke
 

Đilas je to rekao u razgovoru u briselskoj ispostavi nemačke Fondacije Fridrih Ebert, u okviru kojeg je zvaničnik Direkcije za proširivanje u Evropskoj komisiji Patrik Pake naveo da je veliko pitanje kako se srpska Vlada može da oslobodi sredstava za podsticanje proizvodnje.

Jednoglasno ka EU

Predsednik DS je takođe naglasio da je u Srbiji postignut
jednoglasnost vlasti i velikog dela opozicije, kao i da postoji volja
građana za ulazak u članstvo EU.

On je naglasio da ulazak u članstvo znači da će u Srbiji biti
ugrađene evropske vrednosti i početi da deluju tekovine, propisi i standardi Evropske unije.

 

Jedan od najvećih problema je to, kako je naveo, "što javna preduzeća u Srbiji apsorbuju ogromna sredstva", a smanjenje takvih izdataka za državna preduzeća traži vremena. Pake je ocenio da su političari ti koji, zavisno od svojih usmerenja, treba da pronađu mere i načine da se taj problem reši, ali je naveo da se državni troškovi moraju smanjiti.

Predsednik DS je ocenio da je stanje u zemlji veoma teško i naglasio i da je teško ugrožena i sloboda i nezavisno delovanje medija. Funkcioner Evropske komisije je rekao da su uspešno oživljene reforme u Srbiji, ali da reforme medija i medijska strategija moraju biti pretočeni u zakone, što je od životne važnosti.

Đilas je zamerio vladajućog koaliciji u Srbiji da je jedino posegnula za povećanjem poreza, kao i za smanjenjem ionako jako malih plata, i ocenio da će budžet ponovo biti veći, dok javni dug stalno raste.

Lider DS je naglasio da se mora naći kompromis između takve liberalne politike tržišta i potreba da se nađu zdrava sredstva, posebno inostrane investicije za podsticaj proizvodnje. Đilas je kritikovao poruke iz srpske vlade da inostrane investicije
nisu važne jer će ih i biti malo.

2024 © - Vesti online