Utorak 26.11.2013.
20:54
Beta

Preševo i Bujanovac hoće u budžet Albanije i Kosova

Jonuz Musliju: Ako može Srbija za Kosovo, mogu i oni za nas
 

Musliu, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac rekao je da "ukoliko se u budžetu Srbije izdvaja 45 miliona evra za sever Kosova onda treba i iz budžeta Kosova i Albanije da se izdvajaju neka sredstva za opštine Bujanovac i Preševo".

"Do sada smo se sa takvim predlogom obraćali usmeno, a uskoro ćemo zahtev uputiti i pismeno, uz potpise svih političkih lidera Albanaca iz preševske doline", kazao je on.

Musliu je naveo i da je odluka o prekidu daljih razgovora sa Vladom Srbije, koju su u petak 22. novembra doneli svi politički lideri Albanaca iz Bujanovca i Preševa, konačna i da je doneta zbog niza neispunjenih zahteva Albanaca i procene da Vlada Srbije u tim razgovorima učestvuje "samo reda radi".

"Do sada nije prihvaćen ni jedan naš zahtev, ni u politici, ni u sudstvu, ni u kulturi. Očekivali smo da je Srbija svesna da mora da prihvati zahteve Albanaca, ali sada vidimo da Vlada Srbije hoće da razgovara sa Albancima samo reda radi, zbog svojih apetita prema Evropskoj uniji", kazao je Musliu.

Razgovori Vlade Srbije, odnosno nadležnih ministarstva, o rešavanju konkretnih problema Albanaca na području Bujanovca i Preševa, počeli su u oktobru, na osnovu Platforme od sedam tačaka koju su albanski lideri predložili, a Vlada Srbije usvojila u junu.

Albanski lideri iz Bujanovca i Preševa odlučili su da prekinu razgovore sa Vladom Srbije pošto nije prihvaćen nijedan amandman poslanika Rize Haljimija na zakon o sudstvu, u kojima je on tražio da se u Preševo i Bujanovac vrate osnovni sudovi i tužilaštva, prekršajni sudovi i da se uvedu jedinice Višeg suda u Vranju.

2024 © - Vesti online