Utorak 26.11.2013.
16:45
Beta

Sindikat: Ministar sluša roditelje umesto stručnjake

"Ministar odbio predlog stručnjaka da uvođenje trećeg testa odloži na godinu dana, pa pozvao nekoliko roditelja i sa njima postigao dogovor o maloj maturi"
 

"Pošto je odbio predlog FBG-a i Foruma srednjih stručnih škola da uvođenje trećeg testa odloži na godinu dana, ministar prosvete Tomislav Jovanović je pozvao nekoliko roditelja, kako bi sa njima 'postigao dogovor o maloj maturi'", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sindikatima je jasno da prosvetne vlasti nisu imale nameru da poslušaju glas sindikata i stručne javnosti, ali im "nikako ne može biti jasno ko su nekolicina roditelja koji su toliko stručni da sa ministrom prosvete odlučuju o sudbini 70.000 ovogodišnjih osmaka".

"Koga oni predstavljaju, kada se zna da roditelji nemaju nijednu formalnu organizaciju koja bi brojala više od 10 članova, pa samim tim ne mogu predstavljati legitimnog partnera Ministarstvu prosvete u odlučivanju (o stručnosti da ne govorimo!)", navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda ministar prosvete se sastao sa grupom roditelja sa kojima je pričao o uvođenju trećeg testa na maturi, pored maternjeg jezika i matematike. Protiv novog testa izjasnili su se pojedini sindikati prosveta. Ministar je roditeljima objasnio da se projekat završnog ispita sprovodi od 2003. godine i da bi za ukidanje trećeg testa morao da se menja Zakon, za šta ne postoji opšta podrška.

2024 © - Vesti online