Utorak 26.11.2013.
16:39
Beta

Radnici Zorke protestuju zbog namirivanja bivših radnika

Foto: Ilustracija

Sredstva, dizalice i cisterne, prodaju se zbog duga prema 206 bivših zaposlenih koji su, prema tvrdnjama zaposlenih, dobrovoljno napustili firmu uz obavezu izmirenja zaostalih potraživanja posle privatizacije.

Prema rečima predstavnika sindikalne organizacije Zorka – transporta Milosava Jovanovića, prodajom imovine bez posla će ostati 60 radnika ali će i firma pred privatizaciju biti oštećena.

"Sredstva se prodaju jer pojedinci imaju potraživanja, uostalom kao i mi koji smo ostali da radimo, ali ova prodaja je kao kada zanatliji oduzmete alat i posle očekujete da zarađuje i plaća državi obaveze. Očekujemo da država zaustavi prinudnu prodaju do donošenja novog zakona o privatizaciji jer za našu firmu ima zainteresovanih", rekao je Jovanović.

On je naveo da deo radnika nije mogao da prisustvuje protestu jer radi na poslovima istovara barži i to sa dizalicama koje su predmet prodaje. Predmet prodaje su pored dve dizalice procenjene na 240.000 evra, deset vagon cisterni procenjenih na 300.000 evra pojedinačno. Železnički deo tog preduzeća Agencija za privatizaciju procenila je na 4,3 miliona evra a pristanište na 260.000 evra.

Radnici tog preduzeća dobijaju zaradu "mesec za mesec" uz kašnjenje od 10 do 12 meseci koje je nastalo 2010. posle spora sa kompanijom US Steel.

2024 © - Vesti online