Petak 12.03.2010.
15:21
Tanjug

Turska opet otvara teološki fakultet na Halkiju

Vaseljenski patrijarh Vartolomej prisustvovao sastanku sa čelnicima vlade Turske
 

"Želim da vas obavestim da je vlada odlučila da otvori Teološki seminar (fakultet). Nadam se da će to biti urađeno uskoro", izjavio je zamenik premijera Arinč tokom susreta sa liderima manjinskih zajednica među kojima je bio i vaseljenski patrijarh Vartolomej, prenose danas istanbulski mediji.

Vaseljenska patrijaršija uzdržana

Posle izjave potpredsednika turske vlade u Vaseljenskoj patrijaršiji su primetno uzdržani. Pogotovo što se u Ankari i dalje mogu čuti mišljenja da bi pre otvaranja Seminara na Halkiju trebalo promeniti ustav i zakon o visokom školstvu, što bi moglo da potraje.

Teološki fakultet na Halkiju (na turskom Hajbeli ada), zabranjen je - posle postojanja od jednog veka - 1971. godine u vreme tursko-grčke zategnutosti oko Kipra.

Svi dosadašnji pokušaji da se ispravi ta istorijska nepravda nisu nailazili na razumevanja u Ankari. To ugrožava opstanak Vaseljenske patrijaršije koja nema dovoljno sveštenika.

Turska se zbog toga u poslednje vreme našla na udaru kritika u Evropskoj uniji i Americi u kojima insistiraju da se moraju poštovati verska prava i slobode manjina u Turskoj, pogotovo otkako je Ankara postala kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

2024 © - Vesti online