Utorak 26.11.2013.
12:16
Beta

"Referendum o ćirilici neće proći"

Hrvatski Sabor u Zagrebu
 

"Ovde se radi više o političkim igrama nego o stvarnom zahtevu", komentarisao je Leko prikupljanje potpisa za raspisivanje tzv. referenduma o upotrebi ćirilici u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

On je poručio da pokretanje referenduma o smanjenju prava manjina neće proći u Saboru bez obzira na to koliko će potpisa građana biti prikupljeno.

Pročitajte sve o dvojezičnim tablama OVDE

U Hrvatskoj se od 17. novembra do 1. decembra prikupljaju potpisi za referendum o izmenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo u slučaju da čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj sa srpskom nacionalnom manjinom u Vukovaru.

Upravo je dvojezičnost u Vukovaru i bila povod za prikupljanje potpisa.

Aktivisti Štaba prikupljaju potpise na oko 2.000 štandova u Hrvatskoj. Gradovi Poreč i Rovinj su zabranili postavljenje štandova, uz objašnjenje da se u tim gradovima poštuju prava nacionanih manjina.

2024 © - Vesti online