Utorak 26.11.2013.
14:33 >> 14:55h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Orden borcu za slobodu Haradinaja

Mirko Đorđević, analitičar
 


"Kosovo je nova država koja pokušava da nađe put ka potpuno razvijenoj parlamentarnoj demokratiji, a AAK je jedina opoziciona partija na Kosovu koja ima jasan profil, pre svega zahvaljujući Haradinaju", ocenio je Kvale u pismu koje je tada priloženo uz zahtev odbrane.

Postavlja se, zato, pitanje, za kakve zasluge i koga sve odlikuje Srpska pravoslavna crkva?

- Evidentno je da je zavladala hiperinflacija ordenja i u državi Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. I niko ne može da dokuči po kojim kriterijumima se priznanja dodeljuju. Sve ovo podseća na obrenovićevsku Srbiju u satirama Radoja Domanovića. Crkva bi trebalo da precizira za koje zasluge se ordeni daju, da li su kriterijumi duhovne, moralne ili materijalne prirode. Ako je kriterujum finansijski, neka SPC kaže za koju darivanu svotu se dobija koji orden - kaže za "Vesti" Mirko Đorđević, verski analitičar.

Sinod dodeljuje devet ordena

Postoji devet ordena koje, na predlog nadležnog episkopa, dodeljuje Sveti arhijerejski Sabor, odnosno Sinod. Najviši je Orden Svetog Save i ima tri stepena. Dobitnicima ovih odličja uručuju se i gramate (povelje) u kojima su navedene zasluge odlikovanih, a sve ih potpisuje patrijarh srpski. Pored pomenutih priznanja, odličja su ustanovile i neke eparhije SPC, pa tako mileševska dodeljuje Orden Belog anđela, šabačka Orden Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, a šumadijska Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Utisak je, dodaje on, da se priznanja SPC dodeljuju najčešće "tajkunima sumnjivog kapitala, kao i državnim funkcionerima koji koriste svoj politički ili ekonomski uticaj da Crkvi poklanjaju narodne pare iz budžeta".


- Time se crkvena ordenja kompromituju i šalje se loša poruka da su moćnici bliži nagradama od običnih smrtnika ma kakva dobra dela ti anonimni ljudi činili. Pitam se čime je sva crkvena priznanja, a nije ih malo, zaslužio, na primer, Velimir Ilić? Da li je on novac vadio iz sopstvenog džepa ili iz državne kase koristeći svoj položaj? - pita Đorđević.

Poglavar SPC je nedavno u Čačku odlikovao ministra građevine Velimira Ilića Ordenom Svetog Stefana Prvovenčanog, dok je mu je nešto ranije, na proslavi jubileja Milanskog edikta u Nišu, uručio Orden Svetog cara Konstantina. Uz ova dva, Ilić je dobitnik još tri prestižna ordena SPC.


Još 2006. godine patrijarh Pavle je Iliću uručio Orden Svetog Save za obnovu manastira Mileševa, a iste godine od vladike šabačkog Lavrentija dobio Orden Svetog vladike Nikolaja. Prošle godine u Kragujevcu dodeljen mu je i Orden Svetog Simeona Mirotočivog.


Kad je reč o dobitnicima crkvenih odličja koji su srpskog prekla, naš sagovornik podseća da su neki od njih danas ili na groblju (poput ubijenog Veselina Boškovića) ili na poternici (poput braće Šarić) ili im se sudi (kao Miroslavu Miškoviću).


- Ordenom Svetog Save nagrađeni su i begunci Slobodan Radulović i Bogoljub Karić, tu je Milka Forcan i mnogi drugi. Jedan od najvećih gafova u SPC bilo je dodeljivanje Ordena Svetog kralja Milutina preduzeću Mat kompani u vlasništvu braće Darka i Duška Šarića, kao vodećim ktitorima crkve Svetog Georgija u Pljevljima - podseća Đorđević.


Kao poseban fenomen, verski analitičar Živica Tucić odavno je istakao podatak "da je između 10 i 15 dobitnika ordena SPC pobeglo u inostranstvo kako se danas ne bi nalazili u zatvoru".

2024 © - Vesti online