Utorak 26.11.2013.
13:16
Srna

Džihadisti: Ubijaćemo sve pred sobom

Islamski ekstremisti (foto: arhiva)
 

Ekstremisti obećavaju da će posle Sirije njihov sledeći cilj biti zemlje koje su nekada davno prihvatile njihove roditelje.

Nedavno se američki državljanin pred kamerama zakleo: "Ubijaćemo sve pred sobom". Međutim, kako navode mediji, samo nekoliko minuta kasnije, njegove planove osuetio je pucanj iz puške sirijske regularne vojske. Ali, osim njega, u Siriji se i dalje nalaze "Evropljani" i "Amerikanci" sa sličnim idejama. Hoće li ulice evropskih i američkih gradova ličiti na one iz Bagdada i Alepa?

Džihadistima otvoren put na Zapad

Prema procenama obaveštajaca, U Siriji se nalazi pet do deset hiljada "stranih" boraca. Put na Zapad otvoren je za oko hiljadu "džihadista" sa pasošima evropskih zemalja - navedeno je u tajnom izveštaju nemačke obaveštajne službe, koji citira "Špigel".

Pročitajte sve što smo pisali o džihadistima OVDE

Kod velike većine onih koji kupe povratnu kartu, prema mišljenju eksperata, žudnja za opasnim avanturama zauvek nestaje nakon okrutnih lekcija iz stvarnog rata. Oni znaju: kod kuće su jake bezbednosne strukture, a broj pouzdanih istomišljenika je nemerljivo mali.

Ali, pretnja i dalje postoji čak i ako ostanu samo pojedinci. Sa svojim pasošima, oni mogu da se slobodno kreću Evropom i SAD.

Prema rečima bivšeg analitičara CIA Majkla Šejera, "oni dolaze kući sa listom kontakata kolega-mudžahedina, koji im mogu dati savete i pružiti materijalnu pomoć".

Od početka globalnog rata protiv terorizma sistem borbe sa njegovim potencijalnim nosiocima takođe je postao globalni. Neprestano se usavršava.

Pretnje "džihadista" Zapadu, kao i obično, dokaz su još jednog poraza "novog svetskog poretka" na Istoku.

Ono što hrabri zapadne zemlje jeste činjenica da se kući vraćaju i specijalne jedinice policija skoro svih evropskih zemljama sa iskustvom u borbama sa terorom u samim njegovim izvorištima. Njih više ništa ne može iznenaditi - navodi Glas Rusije.

2024 © - Vesti online