Četvrtak 28.11.2013.
12:03
Ž. Marković - Vesti

Novi zadužbinari u ExYu (5): Cvećar na ikoni

Milorad Janjetović sa potomstvom u bogougodnom društvu
 

BiH je zemlja u kojoj se, nakon rata, mnogi okrenuli veri. Odlazak u crkvu je nekima postao kao poseta pijaci, da se vidi i da se bude viđeno. Otuda ne čude vesti da je neki političar dao novac, uglavnom budžetski, za izgradnju crkve, a zatim i kumovao na njenom otvaranju. Od istaknutih zvaničnika u Srpskoj malo je onih koji se nisu uhvatili u to kolo. Bivši premijer Aleksandar Džombić i ministar finansija BiH Nikola Špirić samo su neki od onih koji su izgradili crkve u svom kraju, uz svu prateću infrastrukturu. Mediji su ranije objavili da oni to nisu finansirali svojim, već novcem poreskih obveznika.

Novi zadužbinari u ExYu:

1. Bože, daj da otkupim dušu

2. Celiva se ruka koja daje

3. Ovuda ni autobus ne prolazi

4. Ikonostas od premijera

Ipak, u odnosima sa crkvom, odnosno crkvenim velikodostojnicima ubedljivo prednjači Milorad Dodik, predsednik Srpske, među čije bolje prijatelje se svrstava vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Dodik je bio dobar i sa penzionisam vladikom zvorničko-tuzlanskim Kačavendom.


Osim političara, i veliki broj biznismena, novopečenih, ali i nešto starijih gradi svoje zadužbine. Jedan od njih je pre nekoliko dana dospeo u centar pažnje, kada se na društvenim mrežama pojavila ikona na kojoj se, u društvu Svetog Nikole nalazi upravo taj biznismen, sa svojim kćerkama. Reč je o Miloradu Janjetoviću, vlasniku najveće cvećare i rasadnika u Srpskoj, koji je poznat kao veliki dobrotvor i donator. Prema dostupnim informacijama, njegova "ikona" nalazi se u unutrašnjosti crkve u Bistrici kod Banjaluke, a nije poznato na čiji predlog je ona oslikana.


K  R  A  J

2024 © - Vesti online