Utorak 26.11.2013.
13:03
J. Arsenović - Vesti

Srbi sebe ne poštuju

Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada
 


- Tom događaju se tada nisu radovali svi jer je jedna strana izašla iz okupacije kao oslobođena, a druga kao gubitnik - kaže za "Vesti" Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada i jedan od čelnika Treće Srbije.

Svojevremeno ste pokrenuli Međunarodnu incijativu za praćenje antisrbizma (MIPS), koliko ih ima danas u Vojvodini?
- Mnogo. Ljudi ne znaju, ali hajku i progon ćirilice pokrenuli su građanski intelektualci, partije i novinari u Novom Sadu, a ne ekstremna desnica u Vukovaru. Tek nakon skoro polugodišnje borbe izborili smo se za poštovanje ćiriličnog pisma u srpskoj Atini.

Stara slava

- Danas svi treba da se raduju kao što su se i Slovenci i Hrvati radovali oslobodilačkim srpskim trupama koje su dočekivane cvećem i u Dubrovniku i u Novom Sadu. Odluku o prisajedinjenju sa Srbijom su u prvom redu doneli Srbi i Bunjevici, ali i Slovaci i Rusini. Bilo je to vreme kada su Srbi bili miljenici Evrope što, nažalost, danas nije slučaj - kaže Fajgelj.

Nije li to odrođavanje od nacionalnog i kulturnog identiteta i najveća opasnost za opstanak Vojvodine unutar Srbije?
- Svakako da je glavni razlog za sve dezintegracione procese koji su se dogodili poslednjih 20 godina to što Srbi sebe više ne poštuju. To je ujedno i razlog za neviđeni stepen antisrbizma u svetu. Mi smo MIPS osnovali reagujući na prećutkivanje srpskih žrtva u Jasenovcu na španskoj televiziji, ali mnogo pre toga su Srbi decenijama prećutkivali sopstvene žrtve. Ta vrsta autošovinizma i kompleksa niže vrednosti jeste veliki mentaliteski, duhovni i politički problem srpskog naroda.

Možete li zamisliti da se istorijsko klatno vrati vek unazad i da Srbi u Vojvodini izglasaju otcepljenje od Srbije?
- Nama su se dogodile mnoge nezamislive stvari i ako se ne uzmemo u pamet, nastaviće da nam se događaju.
 

Pažljivo sa Ustavom

Da li zahtevi za promenom Ustava kojim bi Vojvodina povećala nadležnosti vode ka daljoj dezintegraciji Srbije?
- To ne bih komentarisao jer te incijative nisu konačne. One su stvar rasprave, a u njoj svakako treba sprečiti dalje dezintegracione procese - kaže Fajgelj, čija je stranka Treća Srbija koalicioni partner SNS u Novom Sadu.

2024 © - Vesti online