Utorak 26.11.2013.
04:05
Beta

“Fašizam nije samo hrvatski, ali je u Hrvatskoj najvidljiviji“

"Fašizam nije ništa novo, niti je samo hrvatski. Reč je samo o tome da je sada vidljiviji i da ide celim frontom. Situacija se zaoštrila, ne samo u Hrvatskoj nego uopšte", rekao je Buden za agenciju Beta.


Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je to samo najvidljivije i najoštrije, a reč je generalno o ofanzivi nove desnice, koja u Hrvatskoj izaziva situaciju koja podseća na poslednju deceniju prošlog veka.
 

Tribina u Novom Sadu

Boris Buden je boravio u Novom Sadu, gde je učestvovao na tribini "Arkzin u Novom Sadu", o "jednokratnom povratku" tog antiratnog magazina koji je izlazio u Zagrebu krajem prošlog veka. Buden (1958) je filozofiju završio u Zagrebu, a živi i radi u Berlinu.

"Ali, jedna je stvar jako dobra: Hrvatska je pukla, Hrvatska se raspala i u Hrvatskoj je došlo do jednog generalnog konflikta, to je otvorena rana koja se više ne da zalečiti i to je ono što je najpozitivnije. A tako treba i u Srbiji. Ne treba lečiti otvorenu ranu, već treba ići u otvoreni sukob sa tim snagama", ocenio je Buden.


Dodao je da ne samo da su se devedesete godine vratile, nego su danas i mnogo opasnije. "Devedesete su imale neku perspektivu izlaska, nekakvo svetlo je, barem u glavama, bilo na kraju tog tunela. Međutim, sada nema svetla na kraju tunela", smatra Buden.


Po njegovim rečima, i desnica, i hrvatska levica, i sve parlamentarne stranke imaju jednu te istu politiku: neoliberalnu transformaciju društva.


"Svađaju se oko ćirilice i oko definicije braka, a istovremeno su u Hrvatskoj prošle sedmice povećali radno vreme radnika na 60 sati nedeljno, poslodavci imaju pravo da otpuštaju trudnice. Niko se zbog toga nije uzbuđivao, a pogotovo to što se naziva levicom, a što u stvari podržava te neoliberalne promene", ukazao je Buden.

2024 © - Vesti online