Ponedeljak 25.11.2013.
16:54
Srna

Poreč neće da prikuplja potpise protiv ćirilice

Foto: Ilustracija

Gradonačelnik Pule Edi Štifanić rekao je da lokalne vlasti na to obavezuje
dostignuti civilizacijski nivo međuetničke tolerancije i suživota u Istri, kao i da ne žele da budu deo referenduma, kojima se žele ograničiti prava manjine.

Podsećajući na dobre veze sa gradom Vukovarom, u gradonačelnikovom saopštenju se dodaje da je grad Poreč oduvek poznat kao tolerantan, otvoren i multikulturalan grad u kome se poštuju prava nacionalnih manjina i osuđuje svaki oblik diskriminacije.

U dopisu se podsjeća da je Statutom grada Poreča definisano da se pripadnicima italijanske autohtone nacionalne zajednice osigurava puna afirmacija njihovog individualnog i kolektivnog identiteta bez obzira na njihov udeo u ukupnom stanovništvu, a natpisi na pločama s nazivima mesta, ulica i trgova ističu se na hrvatskom i italijanskom jeziku.

"Imajući to u vidu, kao legalno izabrani predstavnici naše multikulturalne i višeetničke lokalne sredine, ne želimo učestvovati, pa makar i simbolički kroz dodelu prostora za prikupljanje potpisa, u pokretanju referenduma koji ima za cilj ograničavanje ljudskih, odnosno manjinskih prava. Na to nas obavezuje dostignuti civilizacijski nivo međuetničke tolerancije i suživota na istarskom području, koja se ogleda lepezom manjinskih prava ugrađenih u statute ovdašnjih jedinica lokalne samouprave, pa i u samom Statutu Istarske županije", navodi gradonačelnik.

U pismu gradonačelnika dodaje se da je ocenjeno da je instrument referenduma kontraproduktivan u postupku uređivanja međunacionalnih odnosa, naročito kada postaje sredstvo nametanja volje većine u odnosu na prava jedne nacionalne manjinske grupe koja je, po definiciji, u slabijem i podređenom položaju", prenose mediji.

2024 © - Vesti online