Petak 30.10.2009.
23:41
Tanjug

Bugarska sudi sudijama!

Savet će protiv sudija pokrenuti disciplinski postupak zbog toga što su putem telefona kontaktirali sa 27.godišnjim Krasimirom Georgijevim, protiv koga se vodi istraga zato što je za istaknute položaje u pravosudnom sistemu nudio mito u vrednosti od 200.000 evra.


Svih 12 osumnjičenih sudija poriču krivicu, ali je već pet osoba, uključujući i dva člana Vrhovnog pravosudnog saveta, podnelo ostavku, javio je Rojters.


Otklanjanje korupcije iz pravosudnog sistema od presudne je važnosti u nastojanju Bugarske da povrati poverenje Evropske unije, koja joj je prošle godine uskratila pristup milionima evra pomoći zbog neuspeha u borbi protiv organizovanog kriminala i zloupotrebe službenog položaja.


Nova bugarska vlada desnog centra, koja je dužnost preuzela u julu, obećala je da će prekinuti veze poslovnih ljudi i korumpiranih istaknutih zvaničnika i okončati praksu njihovog nekažnjavanja.


Vrhovni pravosudni savet Bugarske obustavio je sva imenovanja na administrativne položaje u pravosuđu dok se ova istraga ne okonča.

2024 © - Vesti online