Ponedeljak 25.11.2013.
12:33 >> 14:49h
Jutarnji.hr, Beta

Radnici u Amazonu vitki jer pređu 17km u smeni

Nije im lako: Preuzimaju narudžbinu kupca svake 33 sekunde (Foto: Ilustracija)
 

Adam Litler (23), koji je kratko radio u Amazonu, otkrio je da su on i kolege morali da preuzimaju narudžbinu kupca svake 33 sekunde.


- Bili smo pod velikim pritiskom da bi se održali zacrtani ciljevi efikasnog poslovanja. Dok sam bio "sakupljač" koji gura kolica i sakuplja naručene proizvode s polica, nosio sam pedometar i imao ručni skener koji izračunava najefikasniju rutu za prikupljanje robe, ali i upozorava radnike na cilj, pa oni trče da zadovolje predviđeno vreme, priča Litler kojem je postavljen cilj da prikuplja 110 predmeta u sat vremena, što je teško postići.

Noćna smena trajala je 10,5 sati. Nije dugo ostao u firmi, jasno je i zašto.

Radnici Amazona u Nemačkoj u štrajku

Više stotina radnika internet distributerske kuće Amazon.com u Nemačkoj stupilo je u štrajk, koji će, prema najavama sindikat, biti ponavljan do Božića ako kompanija
ne poveća plate. Jednodnevni štrajk u distributivnim centrima u Bad Hersfeldu i Lajpcigu je poslednji u nizu obustava rada u okviru nastojanja sindikjata ve.di da isposluje sporazum o platama sličan ugovoru koji imaju radnici u maloprodaji i prodaji putem porudžbina. Amazon je već pristao da isplati božnićne bonuse, ali  ver.di navodi da to nije dovoljno i da je na kompaniji da li će biti još štrajkova. Ta kompanija navodi da su radnici u njenim skladištima i logističkim centrima već plaćeni bolje nego drugi radnici iz tog sektora. Ver.di zastupa oko 2.000 radnika u Lajpcigu i 3.300 u Bad Hersfeldu.

2024 © - Vesti online