Ponedeljak 25.11.2013.
14:02
J. L. Petković - Vesti

Beogradski Palestinci stigli kući!

Salim Masad sa majkom
 

- Zadržali su nas na granici i postavljali razna pitanja. Posle su nam rekli da će nas deportovati nazad u Mađarsku. Tamo nas je dočekala policija i sprovela sa aerodroma. Jeste neprijatno, ali ne smeta, jer smo pre svih prošli pasošku kontrolu, nismo čekali u redu - kratko je za "Vesti" ispričao Salim Masad.


U panici i strahu, njihovi roditelji stupili su u subotu u kontakt sa "Vestima", i javno apelovali da im Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije pomognu da dobiju više informacija o njihovoj deci.

Deportacija: Adam Masad

- Moji sinovi su državljani Srbije i imaju srpske pasoše, a na aerodromu u Izraelu su zadržani zato što su palestinskog porekla. Oni su u Tel Aviv stigli preko Budimpešte rano ujutru, a oko tri po podne su mi javili da su izraelske vlasti zadržale i da će ih deportovati. Od tada su im bili isključeni telefoni i nisam mogao da stupim u kontakt sa njima - izjavio je njihov otac Hadi, koji 37 godina živi u Beogradu.

On dodaje da niko u porodici nije sumnjao da bi mogli imati problema prilikom odlaska u Izrael, "jer je stariji sin pre šest meseci tamo boravio".


Prema rečima Vladimira Marića, šefa kabineta ministra spoljnih poslova, srpska ambasada reagovala je odmah kako bi prikupila informacije o tome što se dogodilo.

Marić je kazao da je ambasada informaciju o zadržavanju braće Masad dobila posrednim putem, od jednog bivšeg studenta iz Srbije, Arapina, i objasnio da je izraelski protokol takav da u slučajevima kada zadrže strane državljane, ne obaveštavaju strane ambasade, pa tako nisu obavestili ni ambasadu Srbije.
 

Po objašnjenje od ambasade Izraela

Kako je Vladimir Marić objasnio, srpska ambasada je, nakon što je dobila informaciju o zadržavanju braće Masad, odmah kontaktirala izraelsku policiju i ministarstvo spoljnih poslova, ali nisu dobili zvanične informacije. Marić dodaje da će Ministarstvo spoljnih poslova sutra zatražiti objašnjenje od izraelskog ambasadora u Srbiji.

2024 © - Vesti online