Ponedeljak 25.11.2013.
07:48
Beta

Iran: Zastave i cveće za pregovarače iz Ženeve

Doček iranskim pregovaračima na aerodromu u Teheranu
 


Okupljeni, uglavnom studenti, nosili su iranske zastave i cveće, nazivajući iranskog ministra spoljnih poslova i glavnog državnog pregovarača za sporni nuklearni program Džavada Zarifa "ambasadorom mira".
 

Pročitajte još:

* Postignut dogovor! "Sprečio sam Iran da napravi atomsku bombu"

"NE ratu, sankcijama, predaji i uvredama", uzvikivali su okupljeni građani u znak podrške sporazumu postignutom sinoć u Ženevi između Irana i šest zapadnih zemalja.


Prema dogovoru o iranskom nuklearnom pitanju, koji su Iran i velike sile postigli prošle noći u Ženevi, Teheran će na šest meseci obustaviti nuklearne aktivnosti, a zauzvarat će mu biti ublažene sankcije.


Tekst sporazuma tek treba da se objavi, a period od šest meseci će diplomatama pružiti mogućnosti da postignu i trajniji dogovor.

Okupljeni Iranci nosili postere predsednika Hasana Rohanija
 


Iran i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Britanija) i Nemačka poslednju rundu pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu nastavili su 20. novembra.


Nastojali su da nađu izlaz iz desetogodišnjeg spora o iranskom programu za koji Zapad smatra da je namenjen proizvodnji nuklearnog oružja, a Teheran tvrdi da su mu namere miroljubive.

2024 © - Vesti online