Nedelja 24.11.2013.
20:29
Beta

"Rusi nam daju kredit za Južni tok"

Dobili smo najpovoljniji kredit od Rusije, kaže Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa
 

Na konferenciji za novinare, povodom početka gradnje Južnog toka u Srbiji, Bajatović je rekao da će kamata za taj kredit biti 4,25 odsto godišnje, uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda. "To su najpovoljniji uslovi koji se mogu dobiti i bolje uslove teško da ćemo dobiti", rekao je Bajatović.

Neizvestan treći kraj gasovoda

Kodirektor preduzeća Južni tok Srbija Aleksandar Siromjatin rekao je da nije dokazana ekonomska opravdanost izgradnje trećeg kraka gasovoda.

Siromjatin je najavio da će gas do potrošača stići 2016. godine.

 

On je precizirao da je danas potpisan protokol, a ne ugovor o finansiranju, a da će ugovor biti potpisan nakon što ga odobri Vlada Srbije. Prema njegovim rečima, do decembra i Srbijagas i Gasprom uložiće po 75 miliona evra, dok će po 175 miliona biti investirano u prvom kvartalu naredne godine, što će ukupno biti oko 500 miliona evra za finansiranje izgradnje tog magistralnog gasovoda.

Ukupna vrednost izgradnje gasovoda kroz Srbiju procenjuje se na oko 1,9 milijardi evra. Preostali novac biće obezbeđen kroz projektno finansiranje, a Bajatović smatra da će u tom procesu od velikog značaja biti činjenica da se Gasprom obavezao da će zakupiti sve kapacitete gasovoda kroz Srbiju u narednih 25 godina.

Govoreći o mogućnostima izgradnje trećeg kraka gasovoda, Bajatović je rekao da je kod Paraćina ostvaljena mogućnost da se napravi krak ka Makedoniji i ka Kosovu i Metohiji.

Bajatović je rekao da su svi ugovori koje potpisuje Vlada Srbije javni i da je dogovoreno da sve procedure rade u skladu sa načelom transparentnosti.

2023 © - Vesti online