Nedelja 24.11.2013.
16:40 >> 18:26h
Beta

Ministarka na ruskom otvorila gradnju Južnog toka


Spojene prve cevi Južnog toka kroz Srbiju
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da početak izgradnje gasovoda Južni tok osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte.

Na svečanosti povodom početka izgradnje deonice gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju, Nikolić je rekao da će iz Srbije biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a da će zahvaljujući Južnom toku dugoročno biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.
 

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je Južni tok "krvotok" koji obezbeđuje život i rad industrije i omogućava otvaranje novih radnih mesta.

Na svečanosti povodom početka izgradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju Mihajlovićeva je ocenila da će sve države koje se nalaze na trasi tog gasovoda imati mogućnost da kao "velika porodica" ravnomerno koriste resurse koji će biti na raspolaganju.

Citirajući na ruskom jeziku prvu rečenicu iz romana "Ana Karenjina", ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja da "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da je svaka nesrećna na svoj način" i dodala da Srbija želi da bude deo velike srećne porodice koja se sada stvara.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ocenio je da gasovod Južni tok nije samo projekat koji povezuje Srbiju i Rusiju, već da će od njega korist imati i mnoge druge evropske zemlje koje su već uključene u njegovu gradnju ili to tek planiraju.

Bajatović je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikloiću, premijeru Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću što su se pobrinuli da bude političke volje za sprovođenje tog projekta.
 

U Palati Srbija, na ceremoniji početka izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, ugovor o finansiraju potpisali su direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler. Ugovor o transpotru potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Alesandar Siromjatin. Ugovor o proglašenju deonice Južni tok za projekat od nacionalnog značaja potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović.

U gradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji biće uloženo 1,9 milijardi evra.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka - za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Radi se i projekat južnog kraka prema Makedoniji.

Gradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da budu završena za dve godine. Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizovaće zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - Saut strim Srbija, u kome Srbijagas ima 49, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

2020 © - Vesti online