Nedelja 24.11.2013.
15:24
Srna

Patrijarh osveštao konak i ordenovao Vulina

Porta manastira Visoki Dečani
 

Konak je izgrađen uz pomoć donatora i Vlade Srbije, a pre njegovog osveštanja patrijarh Irinij je u manastiru Visoki Dečani, u prisustvu nekoliko stotina vernika, služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom ktitorske slave ovog manastira - Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej je poručio da je posebno čudo to što se u ovim teškim vremenima podiže velelepna zgrada, koja će služiti svima koji žele da vide lepotu Dečana i upoznaju se značajem ovog manastira ne samo za srpsku kulturu i istoriju, nego i za kulturu Evrope uopšte. Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će uz Božju pomoć u Dečanima biti sve više vernog naroda.

Zbog neprestane pomoći koju država Srbija pruža sveštenstvu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u očuvanju manastira i crkava po Kosmetu, patrijarh Irinej je odlikovao Kancelariju za Kosovo i Metohiju Ordenom Svetog Save prvog reda, najvećim odlikovanjem SPC. Orden je primio ministar bez portfelja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je rekao da će Srbija nastaviti da pomaže svoj narod i svoju Crkvu na Kosovu i Metohiji.

"Izgradnja Prizrenskog konaka najbolji je pokazatelj da su država Srbija i SPC na istom putu i da tu nikada neće biti nikakve razlike", rekao je Vulin, koji je zahvalio na priznanju.

Ordenom Svetog Save odlikovani su šef Kancelarije EU u Prištini Samuel Žbogar i Vlada Norveške, koja je uložila veći deo sredstva za izgradnju Prizrenskog konaka. Patrijarh Irinej je ordenom Svetog Save drugog reda odlikovao bivšeg ambasadora Norveške u Prištini Johana Kvalea.

Osim Vulića, liturgiji i proslavi kritorske slave u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su ministri odbrane i spoljnih poslova Srbije Nebojša Rodić i Ivan Mrkić.

Dolazak vernika obezbeđivala je Kosovska policijska služba, dok manastir Visoki Dečani obezbeđuju italijanski vojnici u sastavu KFOR-a.

2024 © - Vesti online