Nedelja 24.11.2013.
12:57
Beta

Švajcarska na referendumu smanjuje direktorske plate

Menadžeri će imati veću platu kada je i radnici budu imali
 

Ukoliko njihov predlog bude podržan, najviša godišnja plata švajcarskih menadžera iznosiće 576.000 švajcarskih franaka (467.000 evra). To bi značilo da će im plate biti drastično smanjene, s obzirom da je 2012. godine prosečna godišnja zarada direktora u Švajcarskoj bila 6,7 miliona švajcarskih franaka (oko pet miliona evra).

"Neki su plaćeni 730 franaka po minutu", kaže predsednik Mladih socijalista Kristijan Levra i dodaje da su takve plate više nego "neopravdane".

Predlog za ograničavanje plata zabrinuo je švajcarsku vladu i privrednike koji strahuju da bi takva promena za posledicu imala masovan odlazak velikih kompanija iz Švajcarske. Takvu ocenu izneo je i generalni direktor kompanije Glenkor Ivan Glanzberg, jedan od najbolje plaćenih menadžera u Švajcarskoj, koji je 2012. godine primio 130 miliona evra.

Velike kompanije kao što su Nestle i Novartis pozvale su svoje zaposlene da na današnjem referendumu glasaju protiv ograničavanja direktoskih plata.

Mladi socjalisti predložili su održavanje referenduma o ograničavanju menadžerskih plata pošto je početkom godine objavljeno da je otpremnina za odlazak u penziju predsednika kompanije Novartis Danijela Vasele iznosila 72 miliona švajcarskih franaka (58 miliona evra). Sa druge strane, deset odsto zaposlenih u Švajcvarskoj mesecno zarađuje manje od 3.242 evra.

Uprkos tome, istraživanja pokazuju da je 54 odsto građana protiv ogrničavanja menadžerskih plata. Osim toga, čak i u slučaju da većina Švajcaraca glaza za, o predlogu treba da se izjasni parlament koji za sada nije podržao ideju o ograničavanju plata.

2024 © - Vesti online