Nedelja 24.11.2013.
07:45
Beta

Hag, kazamat srpskih generala (II): Zaključanim liftom do zatvorske slavske trpeze

Teren za fizičku aktivnost: Pritvorenici protiv straža na male goliće
 

Toranj i dve kule, slični srednjovekovnom zamku, prepoznatljivo su lice jednog od najvećih holandskih zatvora, u kojem Tribunal, odnosno Ujedinjene nacije, iznajmljuju trospratnu zgradu. Koliko to košta, nije za javnost, ali upućeni kažu da su "Holanđani vrlo zadovoljni".

Najavljeni posetioci koji nose najavljene predmete (beležnica, olovka, foto-aparat sa memorijskom karticom posle obavezne identifikacije treba da prođu kroz detektor za metal, a da ga ne aktiviraju.

Soba za pravljenje beba

 

Prema rečima upravnika Sarvele, porodicama je dozvoljeno da sa pritvorenicima provedu sedam uzastopnih dana mesečno. Šest porodica mogu doći u posetu istovremeno. "Intimne posete" supruga i devojaka odvijaju se u posebnoj odaji. Zahtev za upotrebu "intimne sobe" mora biti propraćen fotokopijom pasoša lepše polovine pritvorenika, da bi se izbegle zloupotrebe ovog prava.

Na pitanje koliko je beba začeto u pritvoru, iz uprave kažu "priličan broj" uz napomenu da se o tome, naravno, ne vodi evidencija.

Upornim pištanjem i pošto su svi metalni predmeti odloženi, osetljiva mašina naložila je ne samo opšte izuvanje, nego i skidanje naušnica jedne od posetiteljki. Sve uz ljubazne osmehe pripadnika obezbeđenja u svetloplavim košuljama sa amblemom UN.

Iza dvoja elektronski zaključanih vrata i zabravljene žičane kapije, kroz međuprostor od desetak metara od visokih spoljnih zidova, pruža se pravougaono centralno dvorište kompleksa. Davno nenastanjena kućica za psa, na kojoj - simbolično - piše Lex (Zakon), pretvorena je u skulpturu, a dvorišni zid iza nje ukrašen je muralom. Dvorištem dominira menza sa osoblje impozantnih razmera.

Pošto se prođe pored ulaza u psihijatrijsku zatvorsku kliniku, kod metalnih vrata u zidu, natpis - Pritvorska jedinica Haškog tribunala; stalnog Međunarodnog krivičnog suda i Specijalnog suda za Sijera Leone.
 

U trospratnicu, u zidom odvojenom dvorištu, koja iz daljine izgleda kao poslovna zgrada - dok se ne uoče rešetke na prozorima - pritvorenici Tribunala uselili su se, po rečima Frejzera Gilmora, 2005. godine. Do tada su bili u drugoj zgradi u istom zatvorskom krugu.

Još jedan duel sa detektorom za metal i izuvanje, ali bez skidanja naušnica. Prijemna soba je ukrašena jeftinim slikama; nameštaj je oskudan, kancelarijski; slabu kafu i hladnu vodu iz automata odnekud donose susretljivi stražari. U dnu hodnika s nizom kancelarija, nazire se ulaz u sobu za posete pritvorenicima koja je dostupna samo njihovim najbližim.

Liftom pod dvostrukim ključem, stiže se do fiskulturne sale, slične gimnazijskoj, na prvom spratu. Zelena plastična podloga, dva koša, lopta zaboravljena na klupi, bokserska vreća na uzdužnom zidu, nešto dalje golići za fudbal. U nevelikoj prostoriji za sprave, na traci za trčanje znoji se neidentifikovana plavuša, koja ubrzo nestaje. Tu je i sobni bicikl i još jedan trenažer.

Pritvorenici, po rečima upravnika Mike Sarvele, salu u kojoj igraju i tenis, ali sunđerastom loptom, mogu koristiti jedan sat dnevno, kao i obližnju teretanu. Na terenu u dvorištu se, osim košarke i fudbala, igra "pravi" tenis, u čemu pritvorenima znaju da se pridruže i stražari.

Plavuša pobegla sa trake za trčanje
 

Sa pritvorenicima rade i sportski instruktori, koji, posle konsultacija sa lekarom, za njih sačinjavaju posebne programe fizičke aktivnosti, kaže zamenik komandira Gilmor.
 

U praznom krilu na trećem spratu pritvora, novinarima je omogućeno da zavire u "društvenu sobu", u kojoj pritvorenici provode najviše vremena, i u dve od 12 ćelija. Soba za druženje istovremeno je TV-sala i kuhinja. Hrana se priprema u nevelikoj niši sa pozamašnim šporetom na gas, mikrotalasnom pećnicom, frižiderom i policama.

Karadžić spremao slavu
 

Pritvorenicima je dozvoljeno da sami kuvaju obroke, budući da je pritvorska hrana koja im se nudi, kako kažu i iz uprave, samo "gorivo". Hranu koju naruče iz prodavnice van pritvora, uključujući sveže meso i voće, plaćaju sa posebnog računa, jer držanje gotovine nije dozvoljeno.

Od UN, pritvorenici na te račune dobijaju 15 evra nedeljno za osnovne potrebe, poput telefonskih kartica. Namirnice im se isporučuju jednom nedeljno, a nekvarljivu drže u posebnim crvenim ormarićima.

U nekom od dva naseljena krila, u identičnoj društvenoj sobi, pritvorenici su, uz blagoslov uprave, pripremali proslavu Svetog Aranđela, koju je, prethodnog dana, Radovan Karadžić najavio u sudnici. Redovne su posete pravoslavnih i katoličkih sveštenika, a dok je bilo pritvorenika Muslimana, dolazio je i hodža.

2024 © - Vesti online