Subota 23.11.2013.
17:12
Beta

Dačić: Policajci moraju da se obrazuju

Ivica Dačić sa policajcima u Narodnoj skupštini
 

"Policija mora da prati trendove vremena. Ne može da bude sninonim za nestručne i nekvalitetne ljude. Prošlo je to vreme, zato policija i policajci moraju da se obrazuju i da budu stručni", poručio je Dačić u svom govoru policajcima, članovima reprezentativnog Policijskog sidikata Srbije (PSS) koje je danas održao svečanu izbornu skupštinu u zgradi Narodne skupštine Srbije.

Veljko Mijailović opet predsednik sindikata

 

Na izbornoj skupštini je ponovo je za predsednika PSS-a izabran Veljko Mijailović, većinom glasova od prisutnih 169 članova. Mijailović je u kratkom govoru zahvalio članovima sidikata, a posebno ministru Dačiću. Istakao je da ministri pre Dačića nisu prepoznavali zahteve sidikata i da su se uvek "nalazili na margini". PSS je osnovan 5. avgusta 2006. godine i broji 12.850 članova.

Dačić je konstatovao da "ipak ima utisak, da se u policiji ne prate trendovi vremena" i da postoji otpor prema promenama. "Stari Grci su na dan promena godišnjih doba žrtvovali po 100 volova i normalno je da su volovi jedini bili protiv promena", ukazao je premijer.

Ministar policije je dočekan burnim aplauzom i njegov govor često je prekidan aplauzima prisutnih policajaca. Pozitivne reakcije posebno su izazvale Dačićeve reči kada je podsetio da se nekada govorilo milicija i milicioner i da "nema ničeg bolje od toga da policija bude narodna, oslobođena političkog uticaja".

"Nema boljeg nego da budete narodna policija, da ne kažem milicija, koja ne služi interesim vlasti i nijedne stranke, već interesima naroda", poručio je Dačić.

On je kazao da su pred policijom brojni izazovi i da postoji dosta problema. Ukazao je da je dobro što je potpisan kolektivni ugovor između Ministarstva i PSS-a i podsetio da do skora zaposleni u policiji nisu bili plaćeni za noćni rad, da nisu primali jubilaren nagrade, kao i da nisu imali adekvatnu opremu i uniformu.

Dodao je da se u budućnosti moraju jasno definisati opis poslova, ali i procedure za napredovanje. "Ja sam uvek za socijalni dijalog i podržavam sidikalno organizovanje. Ne postoje nerešivi problemi i ja sam čovek s kojim uvek može da se razgovara, ali nerad neće biti plaćen i to nikada nemojte tražiti od mene", kazao je Dačić.

2024 © - Vesti online