Subota 23.11.2013.
14:51
Beta

Prvi crnogorski gej dobio azil u Kanadi

Zdravko Cimblajević: Tužilaštvo me oteralo iz zemlje
 

Cimbaljeviću je u kontinuitetu prećeno zbog njegove seksualne orijentacije i javnog angažmana u zaštiti prava LGBT osoba, a pretnje su pojačane posle prve crnogorske Parade ponosa održane u Budvi krajem jula.

Kanadski imigracioni odbor je dodeljujući Cimbaljeviću status političkog azilanta ocenio da Crna Gora "nije zaštitila svog građanina i da je tužilaštvo olako shvatilo ispoljenu mržnju, nasilje i pretnje", naveo je Cimbaljević u saopštenju dostavljenom medijima.

"Time je potvrđeno da je barem u slučaju jednog svog građanina, eksponiranog za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Crna Gora pala na ispitu zaštite i procesuiranja pretnji i nasilja", ocenio je Cimbaljević i optužio tužilaštvo da ga je "neradom, homofobijom i ignorisanjem oteralo iz zemlje".

Nekadašnji direktor "LGBT Forum Progresa", nevladine organizacije koja radi na promociji i zaštiti prava osoba drugačije seksualne orjentacije, podsetio je da je "pune tri godine, dosledno i svakodnevno, potpuno sam na sceni, koristio sve raspoložive državne i pravne mehanizme da zaštiti svoje dostojanstvo i pre svega pravo na slobodu i ravnopravnost LGBT zajednice koju je predstavljao".

Cimbaljević je naveo da je za tri godine podneo preko 500 prijava i pritužbi, sa više stotina pisama i peticija obratio se zvaničnicima i nadležnima na svim nivoima, radio na jačanju institucija kako bi one "kvalitetnije pristupale LGBT osobama i bolje razumele njihova prava".

On je poručio da će nastaviti da radi za "zajednicu i bolju Crnu Goru", te da će i dalje biti "snažna podrška LGBT pokretu". "Posebno ću se posvetiti praćenju aktivnosti državnih tužilaca čiji me je nerad, homofobija i ignorisanje oterao iz zemlje. Nastavkom rada za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba radiću i na svom povratku", naveo je Cimbaljević.

2024 © - Vesti online