Nedelja 24.11.2013.
08:00
hranazadusu.com

Makaroni sa sirom zapečeni u rerni

Starinski zapečeni makaroni
 

Potrebno:

250g makarona
4 kašike putera
4 kašike brašna
1 šolja mleka
1 šolja pavlake za kuvanje
1/2 kašičice soli
sveže samleveni crni biber po ukusu
2 šolje izrendanog čedar sira
1/2 šolja prezli sa puterom

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200C. Skuvajte makarone prema uputstvu na pakovanju i ocedite ih, pa ostavite na stranu. U velikoj šerpi rastopite puter. Dodajte brašno pomešano sa solju i biberom, mutate energično žicom ili mikserom dok se sastojci ne sjedine. Postepeno sipajte mleko i pavlaku i stalno mešajte. Zagrevajte do tačke ključanja i kuvajte oko 2 minuta uz stalno mešanje. Smanjite vatru i kuvajte 10 minuta, mešajte neprekidno. Dodajte narendani čedar sir, malo po malo i kuvajte na tihoj vatri još 5 minuta dok se sir ne rastopi. Isključite šporet. Sipajte makarone u šerpu i protresite dobro da se oblože umakom od sira. Presipajte ih u puterom podmazani pleh. Pospite prezlama. Pecite 20 minuta dok površina makarona postane zlatno žuta.

Napomena

Da makaroni ne bi bili suvi upotrebite za posipanje prezle sa puterom. Napravite ih sami.

1. Pomešajte puter i prezle u tiganju. Dobro izmešajte i neka se samo oblože. Nemojte grejati.

2.Rasporedite ih u plehu za pečenje ili na pek papiru i stavite u nezagrejanu rernu. 3. Osušite ih u rerni na minimalnoj temperaturi. Ne smeju da požute.

4. Izvadite iz rerne i ohladite. Najbolje ih je upotrebiti odmah, ako imate veću količinu stavite ih u hermetički zatvorenu teglu i čuvajte u frižideru. Mogu vam potrajati nedelju, dve.

2024 © - Vesti online