Subota 23.11.2013.
00:23
rts.rs

Titovi agenti dokazali da je zvanična verzija Kenedijevog ubistva laž?

Naime, agenti su napravili rekonstrukciju događaja, pa su pokušali da sa iste visine pogode sličnu metu i shvatili su da je to nemoguće.

Džon Kenedi ubijen je dok je otpozdravljao okupljenima u Dalasu


''Kada smo sedeli u istočnom Berlinu, ljudi iz Titove bezbednosti su mi ispričali da su posle atentata na Kenedija napravili probu kako bi ispitali da li su dva metka mogla da pogode Džona Kenedija, a jedan guvernera Teksasa Džona Konelija. Tako kaže zvanična verzija'', kaže Ivanji, i dodaje da je konstantovano da bi jedan metak možda moga slučajno da pogodi, ali da se takva slučajnost desi sa sva tri metka, o tome nema ni govora.

On dovodi u pitanje njihovu inicijativu da prave rekonstrukciju atentata i misli da je razlog tome ili taj što takve službe bezbednosti moraju da ispitaju ovakav događaj, ili se jednostavno radi o radoznalosti i ispitivanju da li su Amerikanci pogrešili u istrazi.


Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz boravio u Beloj kući samo četiri nedelje pre ubistva u Dalasu. Razne hronike su pisale o tome da je Titu odgovarala Kenedijeva politika i da je razvio poseban afinitet prema njemu.

Ovo je bio i period kada se Jugoslavija približavala Sjedinjenim Američkim Državama.

Minut ćutanja u znak sećanja

U Dalasu je minutom ćutanja odata pošta 35. predsedniku SAD Džonu Kenediju, koji je ubijen na današnji dan pre 50 godina.

Minut ćutanja održan je u 12.30 po lokalnom vremenu (19.30 po centralnoevropskom) na Plazi Dili ((Dealey Plaza), u vreme kada je pre
pola veka Kenedi ubijen.

Osim toga, u znak sećanja na Kenedija oglasila su se crkvena zvona u Dalasu, a na svim zvaničnim zgradama u SAD zastave su bile na polja koplja.

Kenedi, najmlađi predsednik u istoriji SAD, ubijen je u Dalasu 22. novembra 1963. godine, a prema rezultatima zvanične istrage, ubio ga je 24-godišnji Li Harvi Osvald. Njega je dva dana posle ubistva Kenedija ubio vlasnik noćnog kluba u Dalasu Džek Rubi, čime su okolnosti i motivi atentata ostali prekriveni tajnom.

2024 © - Vesti online