Petak 22.11.2013.
19:40
Beta

Poslanici završili sa svađom, nastavak u utorak

Poslanici će rad nastaviti u utorak, 26. novembra, raspravom o amandmanima na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti dece, trudnica i porodilja kojima bi time trebalo da se omogući zdravstveno osiguranje bez obzira na to da li su uplaćeni doprinosi.

Po najavi predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića, utorak bi mogao da bude i dan za glasanje o zakonskim predlozima s tekućeg zasedanja.

Foto: Ilustracija

Tokom popodnevnog dela današnje skupštinske rasprave, poslanik Demoktratske stranke (DS) Srđan Milivojević zapitao je kada će biti smenjen generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, zbog, kako je naveo, nenamenskog trošenja para na izgradnju podvožnjaka ispod pružnog prelaza u Vrčinu, 200 metara od njegove kuće. U toku rasprave o amandmanima o Predlogu zakona o bezbednosti i
interoperabilnosti železnice, Milivojević je kazao da je predsednik DS Dragan Đilas kritikovan zbog izgradnje mosta preko reke Save iako nije pravio most od svoje kuće do svog posla, "a ovde imamo direktora Železnice koji pravi podvožnjak ispred svoje kuće" što, po planu i budžetu za ovu godinu, nije predviđeno.

"Da je li to moral SNS o kojem se priča i kritika mostova koji navodno koštaju nekoliko milijardi, da li se tako troši novac poreskih obveznika?", pitao je Milivojević.

On je kazao da bi trebalo povući iz skupštinske procedure Predlog zakona o bezbednosti i interoperabilnosti jer sumnja da je Simonović u stanju da sprovodi taj zakon, pošto nije u stanju da sprovodi odredbe drugih zakona.

Šef grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić odbacio je te stavove i zapitao "koliko nadvožnjaka, podvožnjaka, koliko puteva u Srbiji može da se napravi za 38 milijardi dinara, koliko prihoduje samo jedna kompanija bivšeg gradonačelnika Beograda?". Babić je potvrdio da se je situacija u Železnicama teška i da svi problemi ne mogu da se reše odjednom: "2011. godine nije urađen nijedan pružni prelaz u Beogradu, a sada je problem što će se uraditi deset", rekao je Babić.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić založio se da se bezbednost pružnih prelaza ne politizuje.

On je rekao i da ne može da bude protiv rešavanja problema na mestima gde su građani ugroženi u saobraćaju, te ni u Vrčinu, i podsetio da u Srbiji postoji više od 2.100 putno-pružnih prelaza, a da je samo 20 odsto adekvatno obezbeđeno.

"Pred državom i javnim preduzećima je veliki zadatak da se pružni prelazi bolje obezbede, a jedan od njih je u Vrčinu", kazao je on i dodao da se taj prelaz na spisku "crnih tačaka" Železnice Srbije.

"Taj prelaz se neće raditi izolovano od drugih i u direktnoj vezi je sa onima u Batajnici, Sremčici, Železniku. Mnogi prelazi su u takvom stanju da ozbilno dovode u pitanje regularnost ukrštanja automobilskog i železničkog saobraćaja", kazao je Antić.

Govoreći o požaru u vozu na pruzi kod Zaječara, Antić je rekao da su švedski dizel-vozovi kupljeni 2006. godine ekonomični, jer troše svega 15 litara dizela na 100 kilometara, ali problematične su im turbine, te su se tako do sada zapalile tri lokomotive. Antić je kazao da komisija radi na utvrđivanju uzroka nesreće i istakao da će se naći rešenje za korišćenje preostalih sedam švedskih lokomotiva.

2024 © - Vesti online