Petak 22.11.2013.
11:18
Srna

"Hrvatska nema argumente za genocid"

Hrvatska optužuje Srbiju za genocid, zaboravljajući na akciju "Oluja" u kojoj je stradao veliki broj Srba bežeći iz svojih domova (foto: Srbi beže iz Hrvatske u toku kacije "Oluja")
 

"Očekujem da tužba Hrvatske bude odbijena, a što se tiče našeg zahteva, to ću ostaviti sudu na procenu, jer nije moje da pružam neka euforična obećanja ili da budemo pesimistični", rekao je Obradović, prenose beogradski mediji.

On je naglasio da je strategija Srbije da ospori da je nad hrvatskim narodom tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine izvršen genocid.

Pročitajte sve o tužbi za genocid OVDE

"Sa druge strane, učinićemo sve da teške zločine koji su izvršeni tokom operacije 'Oluja', kao vrhu etničkog čišćenja koji se dogodio u Hrvatskoj, predočimo sudu upravo kao genocid koji Hrvatska ističe i koji bi oni želeli da pravno utemelje", naveo je Obradović.

Prema njegovim rečima, ako je genocid to što Hrvatska tvrdi da jeste, onda je upravo operacija "Oluja" "izvanredan primer takvog ponašanja".

"To je prilika za Srbiju da još jednom pred međunarodnim stručnim forumom iznese pitanje 'Oluje' i zločina koji su tada izvršeni, a posebno imajući u vidu katastrofalan ishod postupka pred Haškim tribunalom i činjenicu da za 'Oluju' još niko nije odgovarao", rekao je Obradović.

On ističe da srpska strana za to ima dobre dokaze.

2024 © - Vesti online