Četvrtak 21.11.2013.
16:39
Beta

"Srbija neće jednostrano povući tužbu"

Premijer Srbije Ivica Dačić
 

"Mi se spremamo kao da će suđenja biti i imamo pravni tim", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

Vučić: Srbija nije kriva što tužbe nisu povučene

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nišu da je Srbija "izvoznik stabilnosti" i da nije njena krivica što nisu međusobno povučene tužbe Srbije i Hrvatske za genocid.

"Jedino kod nas nema nemira i nereda na nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Kod nas nemate fašističkih ispada kakvih ima u Hrvatskoj. Ali videli ste da ni to nismo pokušavali da koristimo da dosoljavamo bilo šta na ranu naših komšija", rekao je Vučić novinarima u niškoj regionalnoj privrednoj komori. On je kazao da Srbija s Hrvatskom želi dobre odnose. kao i da sa srspke strane nije bilo nikakvih problema da se postigne dogovor o međusobnom povlačenju tužbi.

On je naveo da međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid ne doprinose normalizaciji odnosa i prevazilaženju problema koje su dve zemlje imale u prošlosti.

Ocenio je da poslednja dešavanja u Hrvatskoj ne priliče članici EU, misleći na dešavanja u Vukovaru i uzvikivanje ustaških parola posle fudbalske utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo između Hvatske i Islanda.

"Nije problem u tome što je fudbaler to rekao, nego što su hiljade ljudi odgovorile", kazao je Dačić.

On je primetio da na takva dešavanja nije bilo reakcije EU i ocenio da bi, da se slično dogodilo u Srbiji, već bilo reakcija sa svih strana.

Dačić je pozvao predsednika i premijera Hrvatske da "hrabrije iskorače", kao što je Srbija napravila "hrabar iskorak" pristajući na Briselski sporazum s Prištinom.

On je upitao i da li "Srbija treba na isti način da odgovori na dešavanja u Hrvatskoj i počne da lomi table na hrvatskom jeziku". Napomenuo je da je posvećan dobrosusedskim odnosima sa Hrvatskom.

Pročitajte još: Josipović: Idemo na sud sa Srbijom

2024 © - Vesti online