Petak 22.11.2013.
08:00
net.hr

Perite lice vrućom vodom

Ovaj problem nastaje zbog preteranog lučenja lojnih žlezda koje luče prevelike količine sebuma, a to potom uzrokuje nastanak akni i mitesera. Na sajtu ''Magazin.net.hr'' objavljeni su saveti stručnjaka koji će vam pomoći da se rešite masne kože.

Izbegavajte tečni puder


Da biste se rešili viška sebuma, vrućom vodom operite lice dvaput dnevno, koristeći gel za čišćenje masnog lica. Lice ne treba prati prečesto jer ćete ga tako lišiti vlažnosti, pa će žlezde početi da proizvode još veću količinu sebuma. Topla voda efikasno otklanja višak masnoće sa kože. Ukoliko muku mučite s aknama, trebalo bi da koristite gel za umivanje na bazi salicilne kiseline ili benzoil peroksida.


Dermatolozi preporučuju upotrebu proizvoda za kožu na bazi vode. Ovi preparati ne

Stop tečnom puderu


Kupujte kozmetičke proizvode na bazi pudera koji podstiču upijanje viška ulja, što će vašem licu dati matirani izgled. Tečna šminka može da začepi vaše pore, što će izazvati nastanak bubuljica. Ako volite tečni puder, korektor, rumenilo ili senke, izaberite one na bazi vode ili one koji sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid.

sadrže ulje, što može da pomogne u kontrolisanju sebuma. Nikako nemojte koristiti tonike na bazi alkohola koji isušuju lice i podstiču pojačano lučenje sebuma.

Koristite matirajuće losione i one koji nisu na bazi ulja, ali i one koji sadrže glikolnu kiselinu koja deluje kao prirodno sredstvo za hidratizaciju i piling kože. Na lice možete da nanesete tanak sloj bebi pudera da vam se ne bi sijalo. U tašni uvek treba da imate maramice koje upijaju višak ulja sa kože.


Redovno radite piling kože da biste otklonili mrtve ćelije, očistili pore i odstranili višak ulja. Pore koje su začepljene uljem često uzrokuju pojavljivanje akni. Glinene maske takođe mogu da budu delotvorne u smanjivanju količine sebuma na vašem licu jer otvaraju i čiste pore, što i te kako može da vam pomogne u borbi protiv masne kože.


I lepota na usta ulazi, zato treba da pazite šta jedete. Vaša ishrana treba da bude zdrava, što znači da treba da izbegavate masnu hranu i da jedete što više voća, povrća, integralnih žitarica i proteina.


Stres može da izazove haos u organizmu, odnosno da izazove hormonsku neravnotežu u telu i podstakne preterano lučenje sebuma. Trebalo bi da se potrudite da otklonite uzroke stresa, koliko god je to moguće. To je izuzetno težak zadatak, ali potrudite se. Stručnjaci savetuju redovne vežbe i metode opuštanja poput meditacije i joge. Nećete verovati koliko će to imati efekta na kožu, koja će vam biti zahvalna na tome.

2024 © - Vesti online