Četvrtak 21.11.2013.
12:26
Beta

BIA: Dobili smo zahtev tužioca o dosijeima

Foto: Arhiva
 

U službi je Novinskoj agenciji Beta rečeno da će na zahtev tužioca biti odgovoreno, ali da ne postoji zakonski rok do kada to treba da se učini.

Radisavljević je od BIA zatražio odgovor o dosijeima koji su navodno kod bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora.

Pročitajte sve o slučaju Radeta Markovića OVDE

"Zahtev je upućen kako bi se proverili navodi osuđenog Markovića i to sa nalogom da se u slučaju nalaženja spornih 15 dosijea oni oduzmu od lica u čijem su posedu", rekao je Radisavljević.

Vladina Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je nakon razgovora sa Markovićem da je on zapretio da će, ako ga ne ostave na miru povodom istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije, objaviti 15 dosijea "što bi imalo nesagledive posledice i po njega, i po državu".

Po tom saopštenju, bivši šef Državne bezbednosti je u dokumentovanom razgovoru s jednim članom Komisije naveo da njegova supruga poseduje 15 tajnih dosijea i da će ih u slučaju da policija "napravi još jedan korak", objaviti u "svim evropskim novinama i još negde".

Marković je potom u pismu listu Politika negirao da je ucenjivao državu, a posedovanje tajnih dosije negirala je i njegova supruga. Radomir Marković (67) osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva četvorice funkcionera Srpskog porkreta obnove na Ibarskoj magistrali 1999. godine, i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića 2000.
godine.

2024 © - Vesti online