Četvrtak 21.11.2013.
04:49
Beta

Miščević: Spremni smo za EU 2020.

Tehničke pregovore sa EU možemo da završimo za četiri godine: Tanja Miščević
 

"To nije optimistička procena nego realna. Četiri godine za pregovore je realno zbog toga što mi ne polazimo od nule", rekla je Miščević na skupu Srpske asocijacije menadžera u hotelu Metropol koji je bio posvećen otvaranju pregovora s EU i ulozi menadžera u pregovaračkom procesu.

Miščević je podsetila da je proces usklađivanja standarda s EU u Srbiji počeo 2004. godine i napravila paralelu s Hrvatskom u periodu njihovih pregovara. "Srbija 2013. godine nije isto što i Hrvatska 2005. godine, kada je ta zemlja počela pregovore sa EU", rekla je Miščević i dodala da Srbija već ima veliki broj formiranih institucija za pregovore s EU.

Ona je istakla da u pregovaračkom procesu predstoji ogroman posao koji podrazumeva usklađivanje više miliona standarda što je sadržano u 180.000 stranica teksta.

"Suština je kada će Srbija imati sve te evropske standarde ovde, to znači usklađivanje domaćeg prava i sprovođenje toga u praksi", kazala je Miščević i dodala da u ovom trenutku oko 2.000 ljudi radi na tome, uključujući i članove srpske misije u Briselu.

Šefica pregovaračkog tima naglasila je važnost finansijske kontrole sredstava i istakla da Srbija nema razvijen sistem, zbog čega će biti neophodna pomoć EU. Kontrola tokova novca iz budžeta i EU je od suštinskog značaja, kazala je Miščević.

2024 © - Vesti online